Botuliinitoksiini tai sabotaasi tappoi ketut

EELAn patologiset tutkimukset osoittavat, että viikonvaihteessa kuolleet tarhaketut tappoi joko botuliinitoksiini tai sabotaasi. Lopulliset tulokset saadaan ensi viikolla.

Eläinlääkintä- ja elintarviketutkimuslaitos EELAn mukaan pohjalaistarhoilla viikonvaihteessa kuolleet 20 000 tarhakettu ovat menehtyneet myrkytykseen eivätkä esimerkiksi infektiotauteihin, kertoo Eelan tiedottaja Riikka Leskinen. Alustavat tiedot perustuvat patologisiin tutkimuksiin.

Kettujen syömän rehun ja sen raaka-aineiden koostumuksen selvittää Kasvintuotannon tarkastuskeskus KTTK. KTTK:n maatalouskemian osaston johtaja Kaija Varimo arvioi, että tarhakettujen kuolemaan on kaksi mahdollista syytä.

-Jos rehua on säilytetty huonosti, bakteeritoiminnan tuloksena rehuun on voinut syntyä botuliinitoksiinia. Botuliinitoksiinista johtuvia myrkytyksiä on sattunut 80-luvulla, Varimo sanoo.

-Toinen mahdollisuus on sabotaasi eli rehun joukkoon on laitettu jotakin voimakasta myrkkyä. Varimon mukaan rehun tuottajat ja turkistarhat valvovat rehun tuotantoa ja kuljetusta, joten myrkyttäminen ei ole helppoa. Rehun raaka-aineita kuljetettaessa vastaavaa valvontaa ei kuitenkaan ole.

Lopulliset tulokset ensi viikolla

EELA saa tutkimustensa varmistetut tulokset valmiiksi torstaihin mennessä. Silloin siis selvinnee se, onko ketut myrkytetty vai johtuvatko kuolemat rehun huonosta säilytyksestä.

KTTK:n tekemät kemialliset tutkimukset rehusta ja sen valmistuksessa käytetyistä raaka-aineista valmistuvat todennäköisesti ensi viikolla.

Kova isku tarhaajille

Tarhaajien mukaan tapaus on vakavin tarhoja koetellut takaisku. Vahinkojen on arvioitu nousevan jopa kahteen miljoonaan euroon.

Myrkytysoireita havaittiin 30-40 tarhalla.

(MTV3-STT)

(Yhdeksän uutiset 07.10.2002).

Lue myös:

    Uusimmat