Mainos

Botswanan ex-presidentille hyvän hallinnon palkinto

Botswanan entiselle presidentille Festus Mogaelle on myönnetty palkinto hyvän hallinnon edistämisestä kotimaassaan. Viiden miljoonan dollarin Mo Ibrahim -palkinto on tiettävästi maailman suurin yksittäinen palkinto.

Palkinnon voittajasta ilmoitti YK:n entinen pääsihteeri Kofi Annan Lontoossa. Palkintolautakuntaan kuuluu myös Nobel-rauhanpalkinnon saaja presidentti Martti Ahtisaari.

Kofi Annanin mukaan Mogae oli käyttänyt Botswanan luonnonvaroja maan kehittämiseen sekä vakauden ja vaurauden takaamiseen. Vuosikymmenen hallinnut Mogae luopui vallasta aiemmin tänä vuonna.

Palkinnon saajan on oltava Saharan eteläpuolisen Afrikan entinen valtionpäämies tai pääministeri. Hänen on pitänyt osoittaa esimerkillistä johtajuutta vallassaoloaikanaan.

Botswanaa on pidetty menestystarinana köyhällä ja epävakaalla mantereella. Vajaan kahden miljoonan asukkaan maa on maailman suurin timanttien tuottaja.

Mo Ibrahim -palkinto myönnettiin ensimmäistä kertaa viime vuonna, jolloin sen sai Mosambikin entinen presidentti Joaquim Chissano. Palkinnon on perustanut sudanilainen kännykkämiljonääri.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.