Botnian tehtaan lakko Uruguayssa loppui

Yhtiön mukaan lakon syynä olivat liittojen väliset yleisneuvottelut.

Metsä-Botnian Uruguayn sellutehtaan rakennustyömaan lakko on päättynyt tänään, ja työntekijät ovat palanneet töihin. Tarkempia tietoja lakon loppumisesta ei illalla kuitenkaan saatu.

Fray Bentosin tehtaan rakennustyömaalla alkoi eilen lakko. Paikalliset tiedotusvälineet kertoivat 2 300 työntekijän vaatineen lakolla maksamattomia "päivärahoja ja bonuksia", mutta suomalaisyhtiön mukaan lakon syynä olivat työnantaja- ja työntekijäliiton yleissopimusneuvottelut.

Sopimus piti saada aikaan eilen. Varmistaakseen allekirjoituksen työntekijät päättivät kuitenkin mennä lakkoon. Yhtiön tietojen mukaan sopimus saatiin allekirjoitettua myöhemmin illalla.

- Metsä-Botnia ei ole jättänyt mitään maksamatta, vaan lakko liittyi yleissopimusneuvotteluihin ja sen ehtoihin, viestintäpäällikkö Kirsi Seppäläinen sanoi tänä aamuna.

Metsä-Botnian työmaa sijaitsee Argentiinan rajan tuntumassa. Botnian ja espanjalaisen Encen sellutehtaiden rakennustyöt ovat heikentäneet Uruguayn ja Argentiinan suhteita.

Argentiinan ja Uruguayn riidan käsittely alkaa torstaina

Haagin kansainvälinen tuomioistuin aloittaa torstaina Metsä-Botnian tehdasinvestointia koskevan kiistan selvittelyn. Argentiina haluaa tuomioistuimen pysäyttävän Metsä-Botnian kiistellyn tehdashankkeen Uruguayssa ainakin siihen asti, kunnes tehtaan ympäristövaikutukset on arvioitu tarkemmin.

Lisäksi Argentiina syyttää Uruguayta maiden välisen rajajokisopimuksen rikkomisesta. Argentiinan mukaan Uruguay on toiminut väärin hyväksyessään yksipuolisesti hankkeen, jolla voi olla vaikutuksia myös Argentiinalle.

Molempia maita kuullaan sekä torstaina että perjantaina avoimessa istunnossa.

Metsä-Botnian lisäksi myös espanjalainen Ence on rakentamassa tehdasta Uruguayjoen varteen. Kahden tehtaan investointi on yhteisarvoltaan noin 1,5 miljardia euroa.

Uruguayn mukaan hankkeet ovat täysin turvallisia, mutta Argentiinan mukaan ne voivat olla haitallisia ympäristölle. Maat eivät ole saaneet kiistaa ratkaistuksi kahden kesken, ja argentiinalaisten mielenosoitukset raja-alueella ovat jatkuneet jo useita viikkoja.

Vuonna 1946 perustettu Haagin kansainvälinen tuomioistuin käsittelee ainoastaan valtioiden välisiä kiistoja. Sen 15 tuomaria perustavat tuomionsa kansainväliseen oikeuteen, eikä tuomioista voi valittaa.

Jos osapuolet eivät noudata tuomioistuimen ratkaisua, toinen osapuoli voi viedä asian YK:n turvallisuusneuvostoon.

Haagissa toimii myös sotarikostuomioistuin sekä kansainvälinen rikostuomioistuin. Ne käsittelevät syytteitä yksittäisiä henkilöitä vastaan.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat