Bothan oikeudenkäynti jatkuu Etelä-Afrikassa

Etelä-Afrikan entisen presidentin Pieter Bothan oikeusprosessi jatkui kuuden viikon tauon jälkeen maanantaina Georgessa. Botha joutui oikeuden eteen, koska hän on kieltäytynyt yhteistyöstä rotusortopolitiikan aikana tehtyjä ihmisoikeusrikkomuksia tutkivan totuuskomission kanssa.

Komissio on halunnut kuulustella Bothaa maassa toimineen turvallisuusneuvoston toimista saadakseen selville, tapattiko valtio tuolloin rotusortopolitiikan vastustajia ja tiesikö Botha näistä toimista.

Totuuskomission viranomainen esitti maanantaina joukon todisteita siitä, että Bothan hallinnon oli tarkoitus murskata Etelä-Afrikan oppositio surmaamalla myös ulkomailla oleskelleita aktivisteja.

Botha on kiistänyt tienneensä valtion suorittamista murhista. Hän on myös kieltäytynyt yhteistyöstä totuuskomission kanssa sanoen, ettei hänellä ole mitään katumista ja että hän pyytää syntejään anteeksi ainoastaan Jumalalta. Botha on ilmoittanut joutuvansa mieluummin syytteeseen oikeuden halventamisesta kuin osallistuvansa totuuskomission selvityksiin, joita hän on kutsunut sirkukseksi.

Mikäli Botha tuomitaan siitä, ettei hän suostu auttamaan totuuskomissiota, hän voi joutua maksamaan vajaan neljän tuhannen dollarin eli yli 22 000 markan sakot tai hänet voidaan tuomita kahdeksi vuodeksi vankeuteen.

Botha johti Etelä-Afrikkaa ensin pääministerinä ja sittemmin presidenttinä vuodesta 1978 vuoteen 1989. Hänen kautenaan jopa 30 000 oppositiota edustanutta mustaa vangittiin ilman virallista syytettä. Ihmisoikeusryhmien mukaan väkivaltaisuuksissa kuoli tuona aikana yli 20 000 ihmistä.

Bothan jälkeen Etelä-Afrikan presidentiksi tuli F. W. de Klerk, jonka aikana rotusortopolitiikka lopetettiin.
(STT-DPA-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat