Mainos

Bothan oikeudenkäynti alkoi

Etelä-Afrikassa aloitettiin tänään oikeudenkäynti maan entistä presidenttiä Pieter Willem Bothaa vastaan. Bothaa syytetään Etelä-Afrikan rotuerotteluajan väärinkäytöksiä selvittelevän niin sanotun totuuskomission uhmaamisesta.

Oikeudenkäyntiin päädyttiin sen jälkeen kun viime hetken neuvottelut asian ratkaisemiseksi olivat epäonnistuneet. Botha oli saanut aamuun asti aikaa saapua yksityisesti kuultavaksi totuuskomission eteen.

Totuuskomission edustajat ja Bothan lakimiehet pyrkivät viimeiseen asti pääsemään asiassa sopimukseen, mutta ilman tulosta.
-He voivat tuhota minut, mutta eivät minun sieluani ja vakaumustani, Botha tokaisi oikeudenkäynnin tauolla.

P.W. Botha oli sanonut olevansa valmis keskustelemaan asioista totuuskomissiota johtavan arkkipiispa Desmond Tutun kanssa. Komission toimintaa säätelevät määräykset eivät kuitenkaan tätä salli. Tutun mukaan sopimus Bothan ja komission yhteisymmärrys kaatui Bothan mielipiteeseen.

Itsepäinen vanhus

Bothan mukaan komissio on ihmisiä nöyryyttävä "sirkus", jossa vihamiestensä "suureksi krokotiiliksi" kutsuma entinen presidentti ei aio esiintyä. 82-vuotias Botha on ollut harvinaisen itsepäinen, sillä hän torjui myös mahdollisuuden välttyä totuuskomission kuulustelulta terveyssyiden perusteella.

Jos Botha todetaan oikeudessa syylliseksi, häntä uhkaa joko sakkorangaistus tai kahden vuoden vankeustuomio. Botha on itse toistuvasti sanonut, ettei hänellä ole mitään anteeksipyydettävää eikä hänen tarvitse selvittää toimintaansa presidenttinä. Bothan mukaan hänen hallintonsa rasistinen politiikka oli oikeutettua taistelua kommunismia vastaan.

Totuuskomissio on halunnut Bothan selvittävän komissiolle turvallisuusoperaatioita Etelä-Afrikassa 1980-luvulla johtaneen turvallisuusneuvoston toimintaa. Aiemmat komission kuulemat todistajat ovat kertoneet, että mustien opposition edustajien likvidointikäskyt tulivat aivan valtiokoneiston huipulta. Botha on kieltänyt tienneensä tappokäskyistä.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.