Mainos

Botha vastahakoisesti oikeuteen

Etelä-Afrikan entinen presidentti P.W. Botha yrittää välttyä joutumasta totuuskomission eteen tänään. Hänen asianajajansa etsivät keinoja säästää Bothaa julkiselta nöyryytykseltä vielä muutamia tunteja ennen oikeudenkäynnin alkua.

Botha on vastustanut totuuskomission kuultavaksi joutumista kiivaasti kuukausien ajan. Komission tiedottajan John Allenin mukaan Bothan asianajajat neuvottelevat mahdollisuudesta saada lykkäystä. Neuvotteluissa on ollut esillä vaihtoehto, että Botha todistaisi suljetuin ovin ennen paneelin eteen joutumista loppuviikosta.

Bothaa syytetään siitä, että hän ei ole saapunut totuuskomission kuultavaksi. Jos hänet todetaan syylliseksi, hän voi saada sakkoja tai korkeintaan kahden vuoden vankeustuomion, minkä hän välttänee huonon terveytensä ja korkean ikänsä takia. Botha määrättiin totuuskomission kuultavaksi jo joulukuussa, mutta hän kieltäytyi ja nimitteli komissiota sirkukseksi.

Totuuskomissiota johtava piispa Desmond Tutu arvioi eilen, että Bothaa tuskin syytetään, mutta häneltä halutaan tietoja. Tutu lensi Georgeen eilen.

Bothaa halutaan kuulustella hänen virkakaudellaan 1984-1989 tapahtuneista vallan väärinkäytöksistä. Totuuskomissiota kiinnostavat erityisesti valtion kemiallinen sotaohjelma, mustien aktivistien surmat ja valtion turvallisuusneuvoston toiminta. Bothan mielestä hänellä ei ole mitään syytä pyytää anteeksi, eikä näin ollen todistaa totuuskomission edessä. Etelä-Afrikan totuuskomissio tutkii kaikkien osapuolten poliittisia rikoksia rotuerottelun aikakaudella.
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.