Mainos

Oikeudenkäynti: Bostonin pommit rakennettiin jouluvaloista ja pienoismalleista

Bostonin maratonin pommi-iskuissa käytettiin edistyksellistä tekniikkaa. Syyttäjä uskoo tekijöiden saaneen koulutusta terroristijärjestöiltä.

Bostonissa on meneillään oikeudenkäynti, jossa käsitellaan huhtikuussa 2013 tehtyä pommi-iskua. Tutkinnan aikana on käynyt ilmi, että syytetty Dzohar Tsarnajev, 20, sekä pakomatkan aikana menehtynyt veli Tamerlan Tsarnajev, 26, käyttivät pommien sytyttimenä jouluvalojen polttimia.

Etälaukaisimet sen sijaan koottiin autojen pienoismalleista. Syyttäjän mukaan edistykselliset laitteet ovat todiste siitä, että ohjeita saatiin muualtakin kuin internetistä.

– Näiden pitkälle kehitettyjen laitteiden valmistaminen olisi ollut hyvin vaikeaa ilman asianmukaista koulutusta tai ulkopuolista apua, syyttäjä kuvaili oikeudelle toimitetussa asiakirjassa torstaina.

Syyttäjän mukaan ulkopuolisen osallisuuteen viittaa sekin, että Dagestanista kotoisin olevien veljesten kotoa tai autoista ei löydetty ilotulitteissa käytettävää räjähdettä, mitä oli sen sijaan sekä pommeissa että syytetyn repussa runsaasti.

– Tämä viittaa vahvasti siihen, että joko pommit oli rakentanut joku muu tai Tsarnajevit olivat saaneet apua, syyttäjä totesi.

FBI: Syytetty tunnusti jo sairaalassa

Oikeudessa julkistettiin viime viikolla myös tuoreita yksityiskohtia muistiosta, jonka FBI sanoo kuuluvan Dzoharille. Muistio löytyi veneestä, jossa Dzohar piileskeli poliisilta iskun jälkeen.

– Jumalalla on suunnitelma jokaiselle. Minun suunitelmani oli piileskellä tässä veneessä ja selittää, miksi teimme sen mitä teimme, Dzohar kirjoittaa.

Syyttäjän ja FBI:n mukaan al-Qaida-järjestöön viittaa pommin mekanismin ja materiaalin sekä iskun tekotavan ohella myös Dzoharin ideologia.

– Yhdysvaltain hallitus surmaa viattomia siviilejä. En voi katsoa sivusta, kuinka sellainen pahuus jää rankaisematta.Te taistelette sellaisia miehiä vastaan, jotka katsovat aseenne piippuun ja näkevät taivaan. Kuinka te voitte kilpailla kanssamme, Dzohar julistaa.

Syyttajän mielestä tekstit ovat lisäksi selkeä tunnustus, vaikka Tsarnajev ei ole syyllisyyttään oikeudenkäynnin aikana myöntänyt. FBI sanoo Tsarnaeyvin tosin tunnustaneen tekonsa jo sairaalassa.

Kyseenalaista on kuitenkin se, voiko FBI:n saamaa tunnustusta pitää luotettavana - Dzohar oli kuulustelun aikana sairaalassa ja vahvan lääkityksen alaisuudessa.

Oikeudenkäynti Bostonissa jatkuu. Mikäli Tsarnayev todetaan syylliseksi, edessä saattaa olla kuolemantuomio.

Bostonin maratonin aikana tehdyssä iskussa 15. huhtikuuta 2013 kuoli kolme ihmistä ja 264 haavottui.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.