Mainos

Boston ja motiivi

Poliisi ei ole löytänyt Bostonin pommin asettajaa tai asettajia. Amerikkalaiset asiantuntijat ovat päätyneet siihen, että kyse oli todennäköisesti ns. yksinäisestä sudesta.

Syytä tekoon ei tiedetä ennen kuin tekijä jää kiinni, mutta tekotapa tietysti kertoo jotain.

Tämä kaikki on tietysti spekulaatiota, pohditaan silti.

Miksi asettaa pommeja Bostonin maratonille? Amerikkalaisessa mittakaavassa kyse on keskitason urheilutapahtumasta, toki perinteikkäästä sellaisesta. Tähän aikaan vuodesta suurin huomio kiinnittyy baseball-otteluihin. Miksi ei isketty niihin?

Syy lienee yksinkertainen. Stadionille ei pääse räjähderepun kanssa, mutta sellaiset voi piilottaa kadunvarrelle roskakoreihin. Pommit olivat ilmeisesti kotikutoisia ja nettiohjeiden perusteella rakennettuja. Tarkoituksena oli aiheuttaa mahdollisimman paljon vahinkoa.

Kuka haluaisi toteuttaa teon? Erityisen iso tapahtuma on paikallisesti, mikä voisi viitata siihen että teon takana olisi joku lähialueella asuva. Hän on tiennyt tapahtuman merkittäväksi ja se tärkeää motiivin kannalta.

Maraton televisioitiin valtakunnallisella kanavalla. Pääkanavan lähetys oli kuitenkin päättynyt pari tuntia aiemmin voittajan maaliintuloon. Täydellistä julkisuutta hakeva tekijä olisi räjäyttänyt pomminsa tuolloin.

Miksi myöhemmin? Varmaankin siksi, että se oli tekijälle helpompaa ja kiinnijäämisriski oli pienempi. Ehkä. Korostan nyt vielä että tämä on pohdintaa.

Sairasta mieltä on vaikea ymmärtää, mutta viha itse urheilutapahtumaa kohtaa tuntuu kaukaiselta.

Tuntuu, että pikemminkin kyse on ollut halusta järkyttää ja kostaa jokin vääryys.

Tällaisilla tekijöillä on tutkimusten mukaan taustallaan usein negatiivisia tapahtumia: yksinäisyyttä, syrjäytymistä, kiusaamista, taloudellisia ongelmia tai parisuhteen päättyminen. Myös mielenterveysongelmat ovat tyypillisiä, erityisesti narsismi.

Itsestään liikoja luulevat narsistit ovat kyvyttömiä käsittelemään epäonnistumisia ja kritiikkiä. Negatiivinen tapahtuma voi johtaa raivoon ja ajatukseen väkivaltaisesta teosta.

Stressitekijät ja mielenterveysongelmat saavat tekijän hyväksymään väkivallan, pitämään sitä hyväksyttävänä – jopa oikeutettuna.

Mikä on se vääryys, jota tekijä on bostonilaisille halunnut kostaa?

Nyt arvaaminen muuttuu liian vaikeaksi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.