Mainos

Bosnian serbivaaleissa laimea osanotto

Bosnian serbitasavallan kaksipäiväiset parlamenttivaalit jatkuvat tänään. Vaalien ensimmäisen päivän äänestysintoa kuvailtiin laimeaksi.

Vaalien tarkoituksena on päättää maassa jo viisi kuukautta jatkunut valtataistelu. Kansainväliset tahot ovat toivoneet, että vaalit veisivät vallan kovan linjan serbeiltä, jotka ovat jarruttaneet Daytonin rauhansopimuksen toteutumista.

Serbilehdistön mukaan lauantaina äänesti vain 20 prosenttia äänioikeutetuista. Ensimmäinen vaalipäivä sujui ilman välikohtauksia.

Viikonlopun vaaleissa valitaan 83 serbien parlamenttiedustajaa. Edustajanpaikoista kilpailevat kiivaimmin maan entisen presidentin Radovan Karadzicin kannattajien äärinationalistinen puolue sekä nykyisen presidentin Biljana Plavsicin Serbien kansanliitto.

Plavsicin kansanliittoa tukee mm. Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö, joka on vastuussa vaalien järjestämisestä. Plavsic on luvannut noudattaa Daytonin rauhansopimusta, joka lopetti Bosnian sodan vuonna 1995.

Asiantuntijat ennustavat Plavsicin puolueelle 15-20:tä prosenttia edustajanpaikoista. Toiset asiantuntijat pelkäävät, että jos vaalit eivät ratkaise kahden rintaman keskinäistä valtataistelua, Bosnian serbitasavalta jakautuu pysyvämmin kahteen osaan, Plavsicin tukialueeseen Banja Lukaan ja äärinationalistien hallitsemaan maan itäosaan.
(STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.