Mainos

Bosnian serbitasavallan presidentille potkut

Kansainvälinen Bosnia-erityisedustaja Carlos Westendorp erotti tänään Bosnian serbitasavallan presidentin Nikola Poplasenin. Presidentti oli Westendorpin mukaan estänyt Bosnian rauhansopimuksen toimeenpanon.

Vuoden 1995 Bosnian rauhansopimus antaa Westendorpille laajat toimivaltuudet Bosniassa. Westendorp oli jo eilen varoittanut Poplasenia kärjistämästä entisestään serbitasavallan hallituskriisiä. Poplasen on kieltäytynyt nimittämästä hallituksen johtoon lännen tukemaa pääministeriehdokasta Milorad Dodikia, vaikka tällä on parlamentin enemmistö takanaan. Poplasenin johtama äärikansallismielinen radikaalipuolue ei hyväksy Dodikia, koska hän ei puolueen mukaan kunnioita perustuslakia ja on vaaraksi serbitasavallalle.

Westendorp muistutti eilen Poplasenia siitä, että hänellä on valtuudet paitsi erottaa presidentti, myös ryhtyä rangaistustoimiin tämän puoluetta vastaan. Hän myös teki selväksi, ettei hän näe mitään syytä ennenaikaisten vaalien järjestämiseen. Bosnian serbitasavallan suurimmassa kaupungissa Banja Lukassa radikaalit serbit kokoontuivat mielenosoitukseen vastustamaan Poplasenin erottamista.

Bosnian sodan päättäneen Daytonin rauhansopimuksen mukaan Bosnia jaettiin kahteen osaan: serbitasavaltaan sekä muslimien ja kroaattien liittovaltioon.

Rehn: Poplasen oli yhteistyökyvytön

YK:n erityislähettiläs Bosniassa, Elisabeth Rehn sanoo Radio Novan haastattelussa, että Poplasen oli yhteystyökyvytön. Erottaminen oli Rehnin mukaan ollut jo kauan tapetilla, koska Poplasen ei saanut aikaan toimivaa hallitusta. Myös hänen pääministeriehdokkaansa olivat parlamentin mahdoton hyväksyä. Rehn uskoo, että osa Bosnian serbeistä voi suuttua päätöksestä ja järjestää mielenosoituksia.
(MTV3-Radio Nova-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.