Mainos

Bosnian serbit suostuivat Naton tarkastukseen

Bosnian serbijohtaja Biljana Plavsic sanoi tänään, että sotilasliitto Nato saa tarkastaa serbien asevarikon Han Pijesakissa.

Plavsic ilmoitti asiasta keskusteltuaan Naton edustajan kanssa. Plavsic keskusteli asiasta Nato-komentaja Joseph Lopezin avustajan, Peter Feithin kanssa. Feith sanoi, että IFOR-joukot tarkastavat Han Pijesakin kahden vuorokauden kuluessa.

Plavsic puolestaan sanoi, että Bosnian serbit ovat "täysin sitoutuneet Daytonin rauhansopimukseen". Hän kuvasi asevarikon tarkastuksen yhteydessä puhjennutta kriisiä "vähäiseksi väärinkäsitykseksi."

Bosnian serbisotilaat estivät lauantaina Naton ryhmää tarkastamasta asevarikkoa Han Pijesakissa lähellä serbiarmeijan päämajaa.

Vain vähän ennen Plavsicin ilmoitusta Naton johtamien Bosnian rauhanturvajoukkojen eli IFOR-joukkojen hälytysvalmiutta lisättiin. Joukkoja kehotettiin myös noudattamaan ylimääräisiä varotoimenpiteitä normaaleja tehtäviä suorittaessaan. Tarkkailijoiden mukaan toimet olivat valmisteluja ennen Naton mahdollista iskua serbejä vastaan sen jälkeen kun serbit olivat vaarantaneet Daytonin rauhansopimuksen toteutumisen.

Viime vuonna solmitun rauhansopimuksen mukaan Nato on oikeutettu käyttämään tarkastustehtävissään mitä tahansa keinoja, myös sotilaallista voimaa.
(STT-Reuter-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.