Bosnian serbipoliitikolle 27 vuoden tuomio

Tuomarin mukaan Momcilo Krajisnik oli syyllistynyt murhiin, vainoon ja siviilien pakkosiirtoihin. Todisteita ei sen sijaan ollut riittävästi osoittamaan, että hänen aikeenaan oli tehdä kansanmurha.

Bosnialainen serbipoliitikko Momcilo Krajisnik on tuomittu Haagissa 27 vuodeksi vankeuteen osallisuudesta Bosnian sisällissodan etnisiin puhdistuksiin. Haagin kansainvälinen sotarikostuomioistuin vapautti kuitenkin Krajisnikin kansanmurhasyytteistä.

Krajisnik, Bosnian serbiparlamentin sodanaikainen puhemies, oli serbijohtaja Radovan Karadzicin oikea käsi. Hän joutui oikeuteen alkuvuodesta 2004 syytettynä muun muassa kansanmurhasta ja kansanmurhassa avustamisesta. Karadzic on edelleen karkuteillä.

Nato-johtoiset rauhanturvaajat ottivat Krajisnikin kiinni lähellä Sarajevoa vuonna 2000. Hän itse sanoi olevansa syytön kaikkiin syytteisiin.

Tuomarin mukaan Krajisnikilla kuitenkin oli ratkaisevan tärkeä rooli etnisissä puhdistuksissa.

- Krajisnik halusi, että muslimi- ja kroaattiväestöä siirrettiin Bosnian serbialueelta suurin joukoin, ja hän hyväksyi sen raskaan kärsimyksen, kuoleman ja tuhon hinnan joka serbien hallintaan vaadittiin, tuomari Alphons Orie sanoi.

Syyttäjä halusi elinkautista

Krajisnik kuuluu korkea-arvoisimpiin poliitikkoihin, jotka on saatu oikeuden eteen Haagissa sen jälkeen kun Jugoslavian entinen presidentti Slobodan Milosevic aiemmin tänä vuonna kuoli. Milosevicin maratonoikeudenkäyntiä ei ehditty saada loppuun.

Bosnian serbien presidentti Biljana Plavsic tuomittiin vuonna 2004 Haagissa 11 vuodeksi vankeuteen. Hän todisti oikeudessa Krajisnikia vastaan.

Krajisnik aikoo valittaa tuomiostaan, kertoi hänen veljensä Mirko toimittajille. Veljen mukaan Krajisnik ei ole syyllinen, ei ainakaan siinä määrin mitä tuomari nyt katsoi. Syyttäjä oli vaatinut tuomioksi elinkautista ja harkitsee myös mahdollista valitusta.

Tuomari Orien mukaan Krajisnik oli syyllistynyt kansanmurhan kaltaisiin tekoihin. Jäi kuitenkin näyttämättä toteen, että hän todella aikoi tuhota Bosnian muslimi- tai kroaattiväestön.

Haagin tribunaali on tähän mennessä tuominnut kaksi syytettyä kansanmurhasta. Molempien syytteet liittyivät Srebrenican verilöylyyn, jossa surmattiin noin 8000 muslimia. Tuomiot tulivat lopulta kansanmurhan avustamisesta.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat