Mainos

Bosnian presidenttineuvosto hajosi

Jugoslavian hallitus hermostui Bosnian serbitasavallan presidentin erottamisesta ja tuomitsi tänään erotuspäätöksen laittomana toimena, joka rikkoo Bosnian sodan lopettanutta rauhansopimusta.

Samaan aikaan Bosnia-Hertsegovinan presidenttineuvoston serbijäsen Zivko Radisic ilmoitti vetäytyvänsä neuvostosta vastalauseena sille, että Brckon kaupunki julistettiin itsehallintoalueeksi.

Radisicin mukaan hän jättäytyy neuvoston työn ulkopuolelle siihen asti, kunnes serbitasavallan parlamentti käsittelee asiaa. Parlamentin on määrä kokoontua huomenna.

Kansainvälinen välitystuomioistuin päätti eilen, että bosnialainen Brckon kaupunki julistetaan puolueettomaksi itsehallintoalueeksi, jota valvotaan kansainvälisesti. Se jäi näin ollen serbitasavallan ja muslimien sekä kroaattien liittovaltion ulkopuolelle. Päätös ehti jo aiheuttaa sen, että serbitasavallan pääministeri Milorad Dodik ilmoitti eroavansa.

Jugoslavian liittohallitus moitti puolestaan päätöstä erottaa serbitasavallan presidentti Nikola Poplasen virastaan.

Kansainvälinen Bosnia-erityislähettiläs Carlos Westendorp päätti erottaa Poplasenin, koska tämä on toistuvasti kieltäytynyt nimittämästä länsimaiden tukemaa Dodikia toiselle kaudelle.

Westendorp sai Bosnian rauhansopimuksessa laajat valtaoikeudet. Jugoslavian hallitus kuvasi erottamista "vakavaksi iskuksi" Bosnian rauhanhankkeelle. Hallituksen mukaan päätöksellä ei ole minkäänlaista perustuslaillista pohjaa, minkä vuoksi se on mitätön. Myös itse Poplasen on torjunut erottamisensa.

Poplasenin johtama Serbien radikaalipuolue kehotti tänään kaikkia serbejä vastustamaan erottamista sekä päätöstä julistaa Brcko itsehallintoalueeksi.

Venäjä vaati Bosnia-neuvotteluja

Venäjän ulkoministeriö vaati pikaisten neuvottelujen järjestämistä Bosnian rauhanhankkeesta. Ministeriön mukaan Westendorpin päätös erottaa Poplasen loi Bosniaan hätätilan. Rauhanhanketta tukevien maiden pitäisi harkita vakavasti Westendorpin päätöksen perusteita ja sen vaikutuksia, sanottiin ministeriön lausunnossa.

Erillisessä tiedotteessaan ministeriö ilmoitti tutkivansa, millaisia vaikutuksia Brckon julistamisella itsehallintoalueeksi on.
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.