Bosnian kunnallisvaalit alkoivat

Bosnian serbit, kroaatit ja muslimit äänestivät tänään kunnallisvaaleissa, jotka järjestetään boikottiuhkien, serbien valtataistelun ja pommi-iskujen varjossa. Vaaleissa valitaan liki 5 000 edustajaa Bosnian serbitasavallan sekä muslimien ja kroaattien liittovaltion kaupungin- ja kunnanvaltuustoihin.

Pommi räjähti viime yönä Bosnian kroaattien HDZ-puolueen päämajan edustalla Sarajevossa. Kukaan ei kuitenkaan loukkaantunut.

Kansainväliset välittäjät joutuivat vielä aivan vaalien alla taivuttelemaan osapuolia, jotta poliittiset erimielisyydet eivät olisi estäneet vaalien pitämistä Mostarin ja Brckon kaupungeissa. Äänioikeutettuja on yli 2,5 miljoonaa.

Vaaleja on valvomassa lähes 2500 Ety-järjestön edustajaa sekä satoja kansainvälisiä tarkkailijoita. Yli 36 000 Sfor-joukkojen sotilasta ja YK-poliisia on pitämässä huolta siitä, että vaalit sujuvat rauhallisesti.

Muslimit luopuivat boikotista

Bosnian muslimit luopuivat vasta tänään uhkauksestaan boikotoida vaaleja jaetussa Mostarin kaupungissa. Muslimijohto ilmoitti päätöksestä sen jälkeen kun Mostarin päättävät elimet olivat kirjanneet lakiin länsimaiden esittämän kompromissiehdotuksen.

Muslimit ja kroaatit valvovat kummatkin kolmea Mostarin seitsemästä sektorista. Kroaatit uhkasivat boikotoida vaaleja, jos kaupungin keskiosa, jossa muslimeilla on niukka enemmistö, olisi otettu mukaan vaaleihin.

Kompromissin mukaan keskusta jää erilliseksi kaupunginvaltuuston alaiseksi vyöhykkeeksi, jossa valta on jaettu tasan muslimien ja kroaattien kesken niin kuin ennenkin.

Brckossa ongelmia

Järjestäjät joutuivat sulkemaan yhden äänestyspaikan serbien hallitsemassa tärkeässä Brckon kaupungissa vaalivilppiepäilyjen vuoksi.

Vaaleja valvovan Ety-järjestön edustaja Robert Frowick teki päätöksen äänestyspaikan sulkemisesta sen jälkeen kun oli käynyt ilmi, että siellä äänesti ihmisiä, joiden olisi tullut äänestää muualla.

Brckon hallinta on erittäin tärkeää serbeille, koska kaupunki yhdistää heidän alueensa kaksi puolikasta. Muslimit ja kroaatit muodostivat enemmistön Brckossa ennen sotaa ja saavat nyt äänestää kunnallisvaaleissa kaupungissa.
(STT-Reuter-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat