Bosnia sopi yhteisistä suurlähettiläistä

Bosnian eri kansallisuudet päässeet tänään yhteisymmärrykseen suurlähettiläidensä valinnasta, kertoivat Yhdysvaltain viranomaiset.

EU kehotti tänään jäsenmaitaan palauttamaan suhteet Bosnia-Hertsegovinan suurlähettiläisiin ennalleen. Ranska ilmoitti heti normalisoivansa suhteet Bosnian Pariisin-suurlähetystöön.

Yhdysvallat ja useat Euroopan maat jäädyttivät aiemmin tällä viikolla suhteensa Bosnian suurlähettiläisiin, koska muslimit, serbit ja kroaatit eivät olleet kyenneet pääsemään sopimukseen koko Bosnia-Hertsegovinaa edustavista lähettiläistä.

Tänään solmitun sopimuksen mukaan Bosnian YK-lähettilääksi valitaan muslimi, Yhdysvaltain lähettilääksi serbi ja Japanin lähettilääksi kroaatti, kertoi neuvotteluja johtanut Yhdysvaltain erityislähettiläs Richard Holbrooke.

Kaikkiaan lähettiläiksi valitaan 13 muslimia, 11 serbiä ja kahdeksan kroaattia.

Ranskan ulkoministeriön edustaja kertoi kuitenkin, että suhteet Bosnian lähettiläisiin jäädytetään uudelleen, elleivät maan johtajat pääse kahden viikon sisällä sopimukseen lähettiläiden nimistä. Bosnian nykyiset lähettiläät ovat sodanaikaisen muslimihallinnon nimittämiä.

Holbrooke perää sotarikollisia oikeuteen

Yhdysvaltain erityislähettiläs Richard Holbrooke saapui tänään Belgradiin neuvottelemaan Jugoslavian presidentin Slobodan Milosevicin kanssa. Holbrooke kertoi, että neuvottelujen tärkein aihe on sotarikoksista syytettyjen Bosnian serbien saaminen kansainvälisen tuomioistuimen eteen.

Holbrooken odotettiin painostavan Milosevicia luovuttamaan ennen kaikkea Bosnian serbitasavallan entisen presidentin Radovan Karadzicin ja muut sotarikoksista syytetyt serbit. Karadzicin jatkuva vapaanaolo on yksi suurimpia esteitä Bosnian rauhansopimusten toteutumiselle.

Holbrooken kanssa matkustava Yhdysvaltain uusi Bosnian-erityislähettiläs Robert Gelbard vakuutti, etteivät Bosnian sotarikolliset voi ikuisesti piileskellä vaan joutuvat lopulta vastaamaan teoistaan.

Ennen Belgradiin tuloaan Holbrooke tapasi Bosnian serbitasavallan presidentin Biljana Plavsicin. Puhuessaan myöhemmin toimittajille Banja Lukassa Holbrooke teki selväksi, että Yhdysvallat tukee varauksetta Plavsicia, jota Karadzicin kannattajat yrittävät kammeta virasta.
-Plavsic on laillinen presidentti, hän takaa Daytonin rauhansopimusten täytäntöönpanon ja hän on ottanut oikeusvaltion kehittämisen päämääräkseen, Holbrooke sanoi.

Plavsic on joutunut vaikeuksiin vaadittuaan sotarikollisten luovuttamista. Hänet on heitetty ulos omasta puolueestaan ja Karadzicin kannattajat yrittävät saada hänet pois presidentin virasta. Yhdysvalloille Plavsic on tae rauhansopimusten toteuttamisesta.

Holbrooken Balkanin-matka on hänen ensimmäinen vierailunsa alueella sen jälkeen kun hän pakotti Karadzicin eroamaan Bosnian serbitasavallan presidentin paikalta vuosi sitten.
(STT-AFP-DPA-Reuter)


Lue myös:

    Uusimmat