Mainos

Bosnia-kokous alkoi Lontoossa

Englannin pääministeri John Major avasi tänään Bosnia-Hertsegovinan rauhansopimuksen toteutumista käsittelevän kansainvälisen kokouksen vaatien tasavallan etnisiä johtajia pitäytymään sopimuksen ehtoihin. Hänen mukaansa kansainvälinen lisäapu Bosnialle riippuu osapuolien halukkuudesta toteuttaa sopimusta.

Kokoukseen osallistuu yli 50 valtion ja järjestön edustajia ja heidän on määrä arvioida rauhansopimuksen toimeenpanon edistymistä. Kaksipäiväisessä ministerikokouksessa pohditaan myös sopimuksen edellyttämiä toimenpiteitä ensi vuodelle. Kokouksessa ovat mukana ulkoministerit Euroopan maista, Yhdysvalloista, Kanadasta, Venäjältä, Bosniasta, Kroatiasta ja Jugoslaviasta. Suomea edustaa ulkoministeri Tarja Halonen.

Avauspuheessaan Major tähdensi, että vaikka Daytonissa solmitulla rauhansopimuksella on saatu runsaasti aikaan, vielä paljon on tekemättä.
-Kukaan tässä kokouksessa ei vähättele sen tehtävän vaikeutta, jonka edessä te olette. Teidän on jälleenrakennettava maa, joka vielä muutama kuukausi sitten kävi katkeraa sotaa, eivätkä sen jättämät haavat ole vielä umpeutuneet, hän sanoi.

Bosnian johtajat joutuvat tekemään vaikeita päätöksiä ja kompromisseja, hän muistutti ja kehotti samalla kolmijäsenistä presidenttineuvostoa asettamaan kansan laajemmat edut lyhytaikaisten huolien edelle.
-Haluamme nähdä Bosnian johdon tekevän lukuisia ja yksityiskohtaisia poliittisia toimintaohjeita, Major tähdensi.

Vastavetona kansainvälinen yhteisö lupaa lisäapua Bosnian jälleenrakennukseen, mutta vain siinä tapauksessa, että osapuolet ovat halukkaita toteuttamaan rauhansopimusta.

Rauhansopimusta rikottu

Englantilaisviranomaisten mukaan Bosnian muslimit, kroaatit ja serbit ovat jatkuvasti rikkoneet rauhansopimusta, estämällä kansalaisten vapaan liikkumisen ja pakolaisten paluumuuton, rikkomalla ihmisoikeuksia ja kieltäytymällä luovuttamasta sotarikoksista epäiltyjä oikeuteen.

Rauhansopimuksen toteuttamisen valvonta on suurimmalta osalta kaatunut Nato-joukkojen harteille. Bosniassa on tällä haavaa 60 000 Nato-sotilasta, joiden on määrä vetäytyä tässä kuussa. Liitto ilmoitti olevansa valmis lähettämään 30 000 sotilasta Bosniaan vielä puoleksitoista vuodeksi, mutta joukkoja supistetaan säännöllisin väliajoin koko ajan.

Kokousta ovat varjostaneet jo kaksi viikkoa jatkuneet suurmielenosoitukset Serbian pääkaupungissa Belgradissa. Opiskelijat ja opposition kannattajat ovat vaatineet presidentti Slobodan Milosevicin eroa ja syyttäneet tätä paikallisvaalien tuloksen mitätöinnistä.
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.