Mainos

Borrell pahoittelee puheidensa väärintulkintaa

Puhemies sanoi tarkoittaneensa Ruotsia puhuessaan Pohjoismaista.

Europarlamentin puhemies Josep Borrell pahoittee sotalausunnostaan syntynyttä mielipahaa. Espanjalainen Borrell sai aikaan vastalauseiden myrskyn arvioituaan, ettei Pohjoismaissa ole kärsitty sodista.

Lausunnossaan hän vakuutti tuntevansa historian.

- Olen luonnollisesti täysin tietoinen siitä, että Tanska, Suomi ja Baltian maat, muiden mukana, kärsivät raskaasti toisen maailmansodan aikana, Borrell sanoi lausunnossaan, jonka hän lähetti myös pääministeri Matti Vanhaselle.

Borrellin mukaan hänen sanoistaan syntyi väärintulkinta tiedotusvälineissä. Hän puhui Pohjoismaista tai pohjoisista maista tilaisuudessa, jossa allekirjoitettiin sopimus Strasbourgin rakennusten hankkimisesta EU-parlamentille. Lausunnossaan hän sanoi tarkoittaneensa Ruotsia.

Borrell torjui tilaisuudessa miljoonan allekirjoituksen kansalaisvetoomuksen, jossa vaadittiin parlamentin toiminnan keskittämistä yhteen paikkaan. Hän puolusti parlamentin kokoontumista Strasbourgissa ja perusteli sitä historiallisilla syillä.

- Strasbourg on symboli Ranskan ja Saksan väliselle sovinnolle, joka on Euroopan unionin rakennustyön sydän ja perusta, toisen maailmansodan raunioilla syntynyt, Borrell julisti.

Puhe Ruotsista

Borrell sanoi viitanneensa siihen, että tätä historiallista ulottuvuutta ei voida nähdä samalla tavoin "Pohjoismaassa", joka ei osallistunut toiseen maailmansotaan, toisin sanoen Ruotsissa.

- Luonnollisesti viittasin sillä hetkellä yhteen niistä maista, joista tuli eniten allekirjoituksia vetoomukseen Euroopan parlamentin toiminnan siirtämiseksi yhteen paikkaan, joka ei olisi Strasbourg. Sanojani ei voi mitenkään tulkita niin, että ne viittaisivat Pohjoismaihin yleensä, Borrell vakuutti.

Hän vakuutti, ettei hänellä ole mitään hampaankolossa Pohjoismaita kohtaan.

- Olen joka tapauksessa todella pahoillani jos suomalaisten, tanskalaisten tai Baltian maiden kansalaisten tunteita on loukattu. Haluan silti painottaa, että näistä sanoistani ei ole mitään syytä päätellä sen enempää tietämättömyyttä kuin minkäänlaista kielteistä asennetta Pohjoismaita kohtaan.

Borrell katsoi myös, että hänen puheitaan on tulkittu tarkoitushakuisesti väärin.

- Osoittaa jossain määrin pahaa tahtoa ja taipumusta tarpeettomaan kärjistykseen katsoa, että Euroopan parlamentin puhemies on tietämätön, tai että hänellä olisi ollut muuta tarkoitusta kuin viitata tiettyyn maahan tietyn Euroopan parlamentin sijaintipaikkaa koskevan poliittisen keskustelun tietyssä vaiheessa, Borrell muotoili.

Borrell on tulossa Suomeen lokakuussa. Hän osallistuu Lahden huippukokoukseen.

Suomalaisedustajat paheksuivat

Puhemies suututti kannanotollaan myös ryhmätoverinsa sosialistiryhmästä, europarlamentaarikko Riitta Myllerin. Myller vaati anteeksipyyntöä ja kutsui Borrellin kotiseudulleen Pohjois-Karjalaan tapaamaan sodan kokeneita ihmisiä.

Kokoomuksen europarlamentaarikot pitivät lausuntoa valitettavana sammakkona.

Kansalaisaloitteen allekirjoittajien joukossa oli hieman yli 100 000 suomalaista, mutta ehdottomasti eniten allekirjoituksia tuli Hollannista.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.