Mainos

Borrelioositutkija: Erittäin harvat tarvitsevat punkkirokotteen

Niin kutsuttu punkkirokote ei tarjoa minkäänlaista suojaa borrelioosilta, jota punkit levittävät, sanoo dosentti Miikka Peltomaa. Peltomaa teki väitöskirjansa borrelioosista ja sen yleisyydestä.

Peltomaa muistuttaa, että rokote suojaa ainoastaan puutiaisaivokuumeelta, joka on puolestaan erittäin harvinainen Manner-Suomessa.

Puutiaisaivokuumeen saaminen on Peltomaan mukaan yhtä helppoa kuin saada lotossa seitsemän oikein.

– Tässä meneekin kansalaisilta usein sormi suuhun, kun markkinoidaan aktiivisesti punkkirokotetta. Monet, jotka hankkivat punkkirokotteen, eivät kunnolla tiedä, miltä se suojaa. Se ei suojaa borrelioosilta, joka on se tavallisin tauti. Se suojaa ainoastaan tätä harvinaista tautia vastaan, Peltomaa sanoi MTV:n Huomenta Suomi -ohjelmassa.

Peltomaan mukaan punkit eivät ole yleistyneet. Niistä vain puhutaan enemmän kuin aiemmin.

– Punkkien määrä vaihtelee vuosittain kovasti. Kyllä punkkeja on ollut myös miljoonia vuosia sitten, Peltomaa muistutti.

Ahvenanmaa luku sinänsä

Punkkien levittämää borrelioosia esiintyy Peltomaan mukaan tasaisesti Manner-Suomessa.

– Ahvenanmaa on luku sinänsä. Ahvenanmaalla on kansalaisille tarjolla yleisessä rokoteohjelmassa yli kolmevuotiaille puutiaisaivokuumerokote. Siellä borrelioosin että puutiaisaivokuumeen esiintyminen on erittäin suurta.

Peltomaa huomautti Huomenta Suomessa, että yksittäisestä punkin puremasta borrelioosia ei aivan helposti saa. Puutiaisaivokuumeen saaminen on hänen mukaansa yhtä helppoa kuin saada lotossa seitsemän oikein.

– Borrelioositapauksia on arviolta noin 4 000 vuodessa, hän sanoi.

Peltomaan mukaan vain hyvin harva ihminen tarvitsee punkkirokotteen Manner-Suomessa.

– Meillä on pieniä, yksittäisiä alueita, joilla puutiaisaivokuumetta esiintyy. Siellä säännöllisesti asuvat ja mökkeilevät hyötyvät rokotteesta.

Keski-Euroopassa ja Baltian maissa puutiaisaivokuume on huomattavasti yleisempi. Jos lähtee sinne retkeilemään, kannattaa rokote Peltomaan mukaan ottaa.

– Samoin Ahvenanmaalle retkeileville (suosittelen rokotetta).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.