Mainos

Boris Berezovskista annettiin pidätysmääräys Venäjällä

Venäjän yleinen syyttäjä antoi tänään pidätysmääryksen suurliikemies Boris Berezovskista, kertoivat venäläiset viestimet. Berezovskia epäillään muun muassa rahanpesusta ja muista laittomista liiketoimista. Myös lentoyhtiö Aeroflotin entistä pääjohtajaa Nikolai Glushkovia odottaa uutistoimistojen mukaan pidätysmääräys.

Berezovskin yritysimperiumiin on kuulunut laaja yritysten kirjo öljyalasta viestintään. Myös kansallinen lentoyhtiö Aeroflot on ollut pitkään Berezovskin lähipiirin johdossa.

Berezovski, 53, on tullut tunnetuksi myös Kremlin harmaana eminenssinä. Hän rahoitti presidentti Boris Jeltsinin tiukan presidentinvaalikampanjan vuonna 1996, mistä Berezovski palkittiin lukuisilla arvovaltaisilla tehtävillä. Suhteet Jeltsiniin viilenivät kuitenkin alkuvuodesta kun paljastui, että Berezovski oli mm. salakuunnellut Jeltsinin lähipiirin puheluja ja kerännyt tietoja mahdollista kiristystä varten. Syyttäjäviranomaiset tekivät useita ratsioita Berezovskin yrityksiin.

Viime kuussa Jeltsin aloitti kampanjan saadakseen entisen tukijansa syrjään Itsenäisten valtioiden yhteisön IVY:n pääsihteerin virasta, jonka myötä Berezovski nautti diplomaattista koskemattomuutta. Viime perjantaina IVY:n huippukokous toteutti Jeltsinin toiveen ja erotti Berezovskin.

Berezovskin nykyisestä olinpaikasta ei ole tietoa. Hänet nähtiin viimeksi perjantaina Kiovassa sen jälkeen kun Venäjän viranomaiset olivat kieltäytyneet antamasta Berezovskin koneelle lentolupaa Moskovaan. Hän olisi halunnut osallistua IVY:n huippukokoukseen, jossa hänet erotettiin järjestön johdosta.

Berezovski totesi tuolloin tietävänsä, että venäläisviranomaiset suunnittelivat hänen pidättämistään. Hän kiisti tehneensä mitään laitonta liiketoimissaan ja syytti Venäjän kommunistipiirejä ja "erikoisjoukkoja" ajojahdin käynnistämisestä.
(STT-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.