Mainos

Bootleg-tallenteita levittäneelle sakkoja

Tampereen käräjäoikeus on antanut tuomiot laajassa tekijänoikeusrikkomusjutussa. Bootleg-julkaisujen valmistamisesta tuomittu joutuu maksamaan erilaisia korvauksia lähes 17 000 euroa.

Tampereen käräjäoikeus on tuominnut tamperelaisen 24-vuotiaan miehen vakavasta tekijänoikeusrikkomuksesta 68:aan kuuden euron päiväsakon eli 408 euron sakkorangaistukseen.

Mies levitti kansainvälisten huippuartistien konserteista äänitettyjä bootleg-tallenteita eri puolille maailmaa käyttäen apuna muun muassa Internetsivujaan.

Oikeuden mukaan toiminta oli laitonta, koska miehellä ei ollut artistien tai yhtyeiden lupaa äänitysten levittämiseen.

Tuomittu joutuu maksamaan erilaisia korvauksia yhteensä lähes 17 000 euroa, muun muassa Teostolle 3 600 euroa ja kanadalaiselle laulaja- lauluntekijä Alanis Morrissettelle 7 000 euroa. Tuomittu oli levittänyt Morrissetten seitsemästä eri konsertista luvatta taltioituja äänitteitä.

Miehen valikoimista löytyi lisäksi Eric Claptonin, The Curen, Madonnan, Ozzy Osbournen, HIM-yhtyeen ja lukuisten muiden esiintyjien keikoilta tehtyjä taltiointeja. Mies ei ollut itse tehnyt äänityksiä, vaan kopioi ja levitti muiden tekemiä taltiointeja.

Syyttäjä ja asianomistajat eivät pystyneet näyttämään, että tuomittu olisi toiminut ansiotarkoituksessa, vaan kyse oli oikeuden mielestä harrastuksesta. Mies sai postitse lähettämästään levystä vastineeksi joko omasta kokoelmastaan puuttuvan bootleg-tallenteen tai kulujen kattamiseksi muutamia tyhjiä cdr-levyjä.

Tuomittu postitti vuosina 1999-2003 yhteensä 1 900 tietokoneella kopioitua bootleg-tallennetta. Oikeus määräsi miehen tietokoneen ja takavarikoidut bootleg-cd:t hävitettäviksi.

Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun bootleg-tallenteita käsiteltiin Suomessa - ja mahdollisesti koko Euroopassa-- oikeudessa.

Tampereen käräjäoikeudessa käsitelty bootleg-juttu paljastui Tampereen tullin normaalin tullivalvonnan yhteydessä. Helsingissä on tulossa oikeuteen samantyyppinen asia sillä erotuksella, että levittäjä oli määritellyt kotisivuillaan tallenteille myös hinnan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.