Mainos

Bonuspisteillä hankitun nuuskan salakuljetuksesta jättilasku

Helsingin käräjäoikeus on antanut tuomion laajassa nuuskajutussa, jossa salakuljettajien hyötynä olivat laivayhtiöiltä saadut bonus-pisteet.

Oikeus langetti seitsemälle miehelle ehdollista vankeutta törkeästä tai tavallisesta veropetoksesta sekä salakuljetuksesta. Jutun päätekijälle lankesi yhdyskuntapalvelua. Tuomitut toivat kymmeniä tuhansia purkkeja nuuskaa Ruotsista Suomeen vuosina 2004-2007. Yhden syytteet hylättiin.

Oikeuden mukaan kaikki tuomitut saivat nuuskan ostosta laivayhtiön kanta-asiakaspisteitä, joilla voi maksaa muun muassa uusia laivamatkoja. Rahaa nuuskan ostamiseen oli saatu jutun päätekijältä, joka maksoi tuonnista välityspalkkion. Nuuskat päätyivät helsinkiläiseen kioskiin. Vain yksi tuomituista kertoi oikeudessa käyttävänsä itse nuuskaa.

Tuomitut tunsivat toisensa ja oikeuden mukaan rikos tehtiin yhdessä ja yksissä tuumin. Oikeus katsoi, että tuomitut toivat nuuskaa Ruotsin-laivoilta päätekijän pyynnöstä ja kanta-asiakaspisteiden hankkimisen vuoksi. Päätekijä kertoi oikeudessa, että yksi kanta-asiakaspiste vastaa viittä euroa.

Lisäksi laitonta nuuska- ja tupakkabisnestä koskevassa jutussa langetettiin tuomioita laittoman tuontitavaraan ryhtymisestä sekä lievästä ampuma-aserikoksesta.

Verohyöty satoja tuhansia euroja

Kanta-asiakaspisteiden hankkimista on pidettävä taloudellisen hyödyn saamisena, arvioi käräjäoikeus. Oikeus määräsi tekijöiden maksamaan valtiolle yhteisvastuullisesti saatua rikoshyötyä yhteensä yli 130 000 euroa.

Koska vastaajat eivät ilmoittaneet maahantuomaansa nuuskaa ja tupakkaa tullille, he syyllistyvät salakuljetuksen lisäksi veropetoksiin. Käräjäoikeus määräsi tuomitut korvaamaan tullihallitukselle vahingonkorvauksena yhteensä lähes 400 000 euroa.

Rikoshyödyn ja vahingonkorvauksen yhteenlasketut määrät pitävät sisällään myös korvaukset, jotka lankesivat jutun toisesta haarasta, jossa oli kyse tupakan salakuljetuksesta.

(28.10)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.