Mainos

Bonnissa ehkä jo huomenna sopimus

Bonnin neuvottelut saivat kolauksen, kun yksi pataaniväestön edustajista vetäytyi pöydästä. Neuvotteluissa odotetaan kuitenkin tuloksia jo huomenna.

YK:n johdolla lähellä Bonnia käytävissä Afganistan-neuvotteluissa on määrä saada lauantaina valmiiksi esitys ylimenokauden hallinnon järjestämisestä, YK:n tiedottaja Ahmed Fawzi sanoi tänään.

Sitä ennen neuvotteluissa koettiin takaisku, kun korkea-arvoinen pataaniväestön edustaja vetäytyi neljättä päivää jatkuvasta neuvonpidosta vastalauseena pataaniväestön vähäiselle edustukselle. Ns. Kyproksen ryhmän johtaja Houmayon Jareer kertoi lehtimiehille, että neljän ryhmän tämänpäiväiset neuvottelut olivat sujuneet erittäin hyvin. -Olen saanut sen vaikutelman, että edistyminen on ollut hyvin myönteistä ja että tulokset ovat valmiina huomenna, Jareer sanoi.

Sopimuksen on hänen mukaansa määrä koskea väliaikaisen hallituksen ja väliaikaisen parlamentin kokoonpanoa. Myös mahdollinen kansainvälisen rauhanturvajoukon perustaminen olisi osa kokonaisratkaisua. -Olemme lähellä yhteisymmärrystä tässä kysymyksessä, hän sanoi.

Kyproksen ryhmä on saanut tukea Iranilta. Pakistan puolestaan tukee ns. Peshawarin ryhmää. Näiden kahden ryhmän lisäksi Bonnissa tiistaina alkaneisiin neuvotteluihin osallistuvat Talebania vastaan sotinut pohjoinen liitto ja Afganistanin entisen kuninkaan Zahir Shahin kannattajat eli ns. Rooman ryhmä. -Ex-kuninkaan mahdollisesta roolista ei ole päästy yhteisymmärrykseen, pohjoisen liiton valtuuskunnan johtaja Yunis Qanuni sanoi.

Pataanijohtajan ulosmarssi


Etniset jännitteet nousivat tänään pintaan, kun Nangaharin maakunnan pataanikuvernööri Haji Abdul Qadir lähti pois Petersbergistä. Hän oli pohjoisen liiton neuvotteluvaltuuskunnan kakkosmies. -Hänen mielestään pataanit eivät ole kunnolla edustettuina neuvotteluissa, pohjoisen liiton diplomaatti Amanullah Jaihoon sanoi.

YK:n tiedottaja Fawzi puolestaan vakuutti, että "show jatkuu" Qadirin poistumisesta huolimatta. Pohjoinen liitto edustaa etupäässä tadzikkeja, uzbekkeja ja muita Afganistanin vähemmistöjä. Pohjoisen liiton Lontoon-edustaja Ahmad Wali Masood sanoi, että Bonnin neuvottelijoista pataaneja on 58 prosenttia, vaikka heidän osuutensa Afganistanin väestöstä on vain noin 40 prosenttia.

Rabbani haluaisi vaalit nopeasti

Pohjoisen liiton rivit näyttivät rakoilevan muutenkin, kun ryhmittymän muodollinen johtaja, Taleban-hallinnon syrjäyttämä presidentti Burhanuddin Rabbani vaati Kabulissa pikaisten vaalien järjestämistä. Hänen mielestään hallitus ja parlamentti pitäisi valita vaaleilla, jotka voitaisiin järjestää parin kuukauden kuluttua. Bonnin neuvotteluissa siirtymäkaudeksi on kaavailtu paria vuotta, minkä jälkeen maassa voitaisiin järjestää vaalit.

Rabbani puuttui myös kysymykseen kansainvälisen rauhanturvajoukon lähettämisestä Afganistaniin. Hänen mielestään parinsadan hengen vahvuinen joukko riittäisi.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.