Bonnin ilmastokokous päättyi - tulokset laihoja

Saksan Bonnissa on tämän viikon ajan etsitty eväitä uuden ilmastosopimuksen aikaansaamiseksi. Bonnin neuvotteluihin on osallistunut edustajia 180 maasta.

- Hitaastihan tämä edistyy. Tuntuu jotenkin, että nyt on neuvotteluissa erityisen työläs vaihe menossa, arvioi Suomen pääneuvottelija Sirkka Haunia ympäristöministeriöstä.

Erityisen hankalaksi ovat osoittautuneet neuvottelut päästövähennystavoitteista. Kehitysmaat eivät edes suostu keskustelemaan omista vähennystavoitteistaan, koska ne pitävät teollisuusmaiden tavoitteita liian pieninä. Teollisuusmaat ovat luvanneet vähentää päästöjään keskimäärin 10-16 prosenttia vuoteen 2020 mennessä. EU:n tavoite 20 prosentin päästövähennyksistä - ja lupaus nostaa tavoite 30 prosenttiin, jos uusi sopimus syntyy - kuuluu suurimpien lupausten joukkoon.

Tiedemiesten mukaan tarvitaan 25-40 prosentin päästövähennykset vuoteen 2020 mennessä, jotta ilmaston lämpeneminen voidaan pitää alle kahdessa asteessa. Kehitysmaat ovat vaatineet teollisuusmailta 40 prosentin päästöleikkauksia.

- Täällä ei kuultu uusia tarjouksia päästövähennyksistä. Joudumme vielä odottelemaan loppusuoran tarjouksia, jotka toivottavasti ovat huomattavasti suurempia, sanoo Sirkka Haunia.

Rahoitus edelleen auki

Pahimman kiistakysymyksen eli rahoituksen osalta ei tapahtunut tällä viikolla edistystä. Teollisuusmaat eivät ole toistaiseksi halunneet kertoa rahasummia, joilla ne ovat valmiita tukemaan kehitysmaiden päästövähennystoimia, teknologian siirtoa ja metsäkadon pysäyttämistä.

- Yhdysvallat piti kyllä hyvän puheenvuoron omista rahoitusmahdollisuuksistaan, mutta siitä ei pystynyt tarkkaan laskemaan, miten suuren rahasumman he ovat valmiita antamaan tähän tarkoitukseen. Rahasummia ei selvästikään haluta vielä tuoda neuvottelupöytään, koska ne ovat niin keskeinen asia. Tämä on neuvottelutaktiikkaa, arvelee Sirkka Haunia.

EU aikoo julkistaa oman rahasummansa lokakuussa. Joissakin kysymyksissä sentään myös edistyttiin viikon aikana.

- Ilmastonmuutokseen sopeutumiseen liittyvissä kysymyksissä päästiin mukavasti eteenpäin. Samoin teknologiakysymyksissä edistyttiin, tosin ei rahoituksessa, kertoo Sirkka Haunia Bonnista.

Ennen Kööpenhaminan ratkaisevaa kokousta ilmastosopimuksesta neuvotellaan vielä kaksi kertaa: lokakuussa Bangkokissa ja marraskuussa Barcelonassa.

Lue myös:

    Uusimmat