Mainos

Bonniers -spekulointi kiihtyy

Seuraava askel Pohjolan joukkoviestinjättien kamppailussa saattaa olla se, että norjalainen Schibsted-konserni ottaa haltuunsa päivälehti Svenska Dagbladetin, kirjoittaa ruotsalainen Dagens Industri. Yrityskauppojen taustalla on käynnissä kova poliittinen taistelu vallan keskittymisestä viestimissä.

Tiistaina Ruotsin rikkainta rahasukua Wallenbergejä edustava Investor ilmoitti vetäytyvänsä joukkoviestinnästä. Se myi osakkeensa Ruotsin johtavassa kaupallisessa televisiokanavassa TV4:ssä Aamulehti-yhtymälle ja MTV:lle. Niiden muodostama Alma Media sai haltuunsa 23,4 prosenttia osakkeista ja siitä tuli TV4:n suurin osakkeenomistaja.
Wallenbergien lähipiiri omistaa yhä noin 60 prosenttia Svenska Dagbladetista. Dagens Industrin mukaan Schibsted on valmiina, jos Wallenbergit kyllästyvät siihenkin.

Bonniersin asema vahvistui

TV4:n osakkeiden päätyminen Alma Medialle oli huomattavaa myös ruotsalaiselle Bonniersille, joka omistaa 23 prosenttia Alma Mediasta. Kaupan myötä Bonniers sai haltuunsa 40,1 prosenttia TV4:stä, ja sen arvellaan nyt voittaneen televisiokanavasta käydyn valtataistelun.
Häviäjä on ruotsalainen viestintäjätti Jan Stenbeck. Hän menetti vaikutusvaltansa TV4:ssä, josta hän omistaa nyt "vain" 22,4 prosenttia.
Kulttuuriministeri Marita Ulvskogin mukaan eniten on vaarassa menettää Ruotsin kansa. Ulvskog on jo aiemmin varoittanut Bonniersia vahvistamasta otettaan Ruotsin mediamarkkinoista. Nyt Bonniers on ottanut haltuunsa Ruotsin suurimman televisiokanavan.

Kulttuuriministeri huolissaan

Ulvskogin mielestä asia on huolestuttava muodostuvan valtakeskittymän vuoksi. Teoriassa hän voisi kumota TV4:n toimiluvan. Jos Ulvskog uskaltaa tehdä sen, TV4 kuolee. Viimeistään silloin syttyy sota Ruotsin mediamarkkinoilla.
Ulvskogia on jo vuosia ärsyttänyt Bonniersin laajentuminen Ruotsin ja muun Pohjolan mediamarkkinoilla. Bonniersin suvun lippulaivat ovat päivälehdet Dagens Nyheter ja Expressen. Nykyisin Bonniersin osaomistuksessa ovat myös Sydsvenska Dagbladet, Göteborgs-Tidningen ja Kvällsposten. Tanskassa Bonniers omistaa osittain Söndagsavisenin, Norjassa Bergens Tidenden ja Suomessa osittain Aamulehti-yhtymän.

Bonniers omistaa myös muita viikko- ja päivälehtiä Pohjoismaissa ja Baltiassa. Lisäksi se omistaa tietenkin useita kirjankustantamoja. Schibsted-konserni on aiemmin haukannut ison palan Ruotsin markkinoista ostamalla enemmistöosuuden Aftonbladetista, joka on Ruotsin suurilevikkisin lehti. Konserni on vihjannut olevansa kiinnostunut laajentamaan omistuspohjaansa Ruotsissa, ja Dagens Industrin mukaan kyseeseen voisi tulla Svenska Dagbladet nyt, kun Wallenbergit ovat kyllästyneet viestimiin.
Svenska Dagbladet on poliittiselta ilmeeltään konservatiivinen lehti, joka on kärsinyt suuria tappioita vuosikausia. Lehdellä katsotaan kuitenkin olevan sellaisia mahdollisuuksia, jotka voisivat kiinnostaa Schibstedia.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.