Mainos

Bongattiinko Suomessa sukellusvene vai kalavärkki – päätelkää itse

Ruotsissa Tukholman saaristossa etsittiin vedenalaista toimintaa viikon ajan, mutta jälkiä mahdollisesta epäilystä sukellusveneestä ei löytynyt. Etsintä aiheutti lukuisia spekulaatioita ja myös hupikuvia Vladimir Putinista sukellusveneessä.

Tukholman edustan sotilasoperaatio on herättänyt kiinnostusta myös Suomessa ja nostanut omiakin epäilyksiä ilmaan. 

Heinäkuun 19. päivänä aamuviiden jälkeen Antero näki Airistolla jotakin outoa. Paikka oli noin 12 kilometrin päässä presidentin kesäasunnosta Kultarannasta.

Antero terästi katsettaan ja kas...siinähän oli selvää sukellusveneen hahmoa. Antero näpsäytti kännykkäkameralla kuvan ja unohti koko asian.

Kolme kuukautta myöhemmin lokakuun puolivälissä Antero muisti kuvansa kun uutisissa kerrottiin ruotsalaisten etsivän sukellusvenettä Tukholman saaristossa.

Oliko se sittenkin sukellusvene myös Airistolla keskellä kesää, Antero pohti. Kymmenen Uutisten jälkeen hän päätti kertoa kuvastaan muillekin.

Outo asento, liian pinnalla

MTV uutiset näytti Anteron ottamaa kuvaa neljälle Merivoimien ja Maanpuolustuskorkeakoulun asiantuntijalle. Asiaa kysyttiin siis Suomen parhailta sukellusvene-experteiltä sekä merisodankäynnin ja vedenalaisen sotilastoiminnan tuntijoilta.

Lopputulos; kaikki tyrmäsivät mahdollisuuden, että kuvassa olisi sukellusvene.

Taas oli skuuppi menossa munilleen, kun ruvettiin faktoja tarkastelemaan!

Sotilaiden yhteinen näkemys oli, että kuvassa olevan hahmon muoto ei vastaa sukellusvenettä. Jos sukellusvene olisi pinta-ajossa, siitä pitäisi normaalitilanteessa näkyä vähemmän, käytännössä vain torni.

Väreily saa mielikuvituksen laukalle

Merivoimien asiantuntijat muistuttivat lisäksi, että kuvanottohetki heinäkuisena aamuna on saattanut aiheuttaa harhavaikutelman. Siihen ovat voineet vaikuttaa lämpimän ilman väreily, auer, sumu ja lopulta mielikuvitus.

– Kangastus on tuollaisessa säässä hyvin yleistä. Merivoimat on käynyt monta kertaa tarkastamassa ilmoituksia, joiden mukaan jossakin ajaa iso sotalaiva, mutta paikan päällä se on tarkentunut tavalliseksi kalastusalukseksi, asiantuntija huomauttaa.

Anteron ottaman kuvan etualalla olevat kaksi poijua antavat asiantuntijoiden mukaan aihetta johtopäätökseen, että kyseessä olisi jonkinlainen kalankasvatusallas- tai kassi.

– Niitä on siellä saaristomerellä aika paljon.

Antero ei ole asiantuntijoiden lausunnoista moksiskaan.

– Varmaan paikalliset asukkaat pystyvät kuvasta arvioimaan mikä se on, Antero kuittaa.

Paikoin liian matalaa

Kuvanottohetkellä oli kuvankaunis ja lämmin kesäaamu. Antero oli lomalla siskon mökillä Röölassa ja lähti aamukävelylle.

– Siinä oli semmonen näköalatasanne, josta meri näkyi hyvin. Siihen se mötikkä näytti sukellusveneeltä erittäin paljon.

Anteron myöhempien selvitysten mukaan kuvanottopaikalla on 50 metriä vettä. Merivoimien asiantuntijoiden mielestä matkalla Airistolle on kuitenkin niin matalia kohtia, että sukellusvene ei pääse Airistolle saakka pinnan alla.

– Sukellusveneen olisi pitänyt tulla sinne pinnalla ja silloin sen olisi havainnut moni muukin, asiantuntija perustelee. 

Ruotsalaisten kuva herätti

Kesällä Antero ei pitänyt havaintoaan sen kummempana, koska samaan aikaan uutisoitiin useista eri sukellusvenehavainnoista esimerkiksi Suomenlahdella. Sukellusveneitä oli nähty Tallinnan laivoilta kun ne liikkuivat kansainvälisillä vesillä.

– Mietin asiaa uudelleen kun ruotsalaisetkin ryhtyivät niin surkean kuvan pohjalta panikoimaan. Tästä voi jokainen nyt miettiä onko se kalastusvärkki vai mikä. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.