Boltsit pelissä! - Dodgeball (Dodgeball: A True Underdog Story)

USA 2004. Ohjaus ja käsikirjoitus: Rawson Marshall Thurber. Kuvaus: Jerzy Zielinski. Leikkaus: Alan Baumgarten, Peter Teschner. Musiikki: Theodore Shapiro. Tuotanto: Stuart Cornfeld, Ben Stiller. Pääosissa: Ben Stiller, Vince Vaughn, Christine Taylor, Rip Torn, Joel Moore. Kesto: 92 min.

Kun alakouluaikojen inhokkilajista, polttopallosta, tehdään elokuva, niin tottahan se on käytävä katsomassa. Lukemattomien mustelmien ja sadististen impulssien aiheuttajana juuri polttopallo on verraton idea komedian aiheeksi. Ja kukapa muu sitä lähtisi toteuttamaan kuin limbohuumorin ylin ystävä Ben "Starsky & Hutch" Stiller.

Stiller poseeraa elokuvassa White Goodmanina, inhana ja idioottina kuntosalimagnaattina, joka yrittää ajaa pienemmät kilpailijansa pois bisneksestä. Goodmanin hampaissa on rahavaikeuksiin ajautunut pieni, sympaattinen kuntosali, jota johtaa yhtälailla lupsakka Peter LaFleur (Vince Vaughn). Omistajanvaihtoa valvoo söpöisä juristi Kate Veatch (Christine Taylor eli rouva Stiller). Kun kaikki keinot pelastaa oma firma näyttävät menneen, syttyy polttimo Peterin takaraivossa: polttopallomestaruus ja siitä saatavat palkkiorahat voivat vielä pelastaa kaiken!

Boltsit pelissä on puhdasverinen urheiluleffaparodia, jossa alakynnessä olo merkitsee roisia naurunalaiseksi joutumista. Toisaalta monet urheiluelokuvat onnistuvat jo itse parodioimaan itseään, joten kovin kummallista ruudinkeksintää Rawson Marshall Thurberin ohjaama ja käsikirjoittama elokuva ei ole edellyttänyt.

Kaksimielisyyksiä, kirosanoja ja sarjakuvamaista sähellystä sisältävä elokuva on räävitön hulluttelu, joka nojaa Stillerin innoittuneeseen ylinäyttelemiseen ja Vaughnin pesunkestävään pokerinaamaan. "Anti-Fonziemaisen" Goodmanin ja rehdin LaFleurin joukkueiden kohtaamisen lopputulos on tuskin kenellekään missään vaiheessa yllätys, mutta episodinomainen matka määränpäähän yllättää letkeällä kekseliäisyydellään. Erinomainen näyttelijä – vai pitäisikö sanoa koomikko? -kaarti yltää parhaimpaansa, eritoten joukosta erottuu LaFleurin kaveria esittävä Stephen "Konttorirotat" Root.

Mitä yleisön sietokykyyn tulee, puskee Thurberin leffa kyllä ihan perimmäisille rajoille saakka. Mikään ei ole liian arveluttavaa, häpeämätöntä tai mautonta - kuvia kumartelemattoman kreisihuumorin ystäville Boltsit pelissä tarjoaa siis todella tymäkkää tykitystä. Jopa Farrellin veljeksillä saattaisi olla tästä jotain opittavaa.

Jos Boltsit pelissä ei naurata, saattaa kaulus olla liian tiukalla tai sitten kyseinen genre vain ei kolahda. Ben Stillerin poskettomista maneereista nauttiville valkokankaan polttopalloturnaus on silti täsmätuote.

Teksti: Outi Heiskanen
Kuva: FS Film

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja