Mainos

Bolton-kiista USA:n senaatin ratkaistavaksi

Koko senaatti käsittelee presidentin esittämiä nimityksiä vain hyvin harvoin. Viimeisen 15 vuoden kuluessa menettelyyn on jouduttu turvautumaan vain kuusi kertaa.

Yhdysvaltain uudeksi YK-suurlähettilääksi kaavaillun John Boltonin nimitys on siirretty senaatin ratkaistavaksi. Menettely on harvinainen, sillä koko senaatti on kutsuttu äänestämään presidentin esittämästä nimityksestä vain kuusi kertaa viimeisten 15 vuoden aikana.

Senaatin ulkoasianvaliokunta ajautui pattitilanteeseen sen jälkeen, kun republikaanisenaattori George Voinovich sanoi vastustavansa nimitystä. Näin valiokunnan äänet menivät tasan 9-9 republikaanien ja demokraattien välillä. Valiokunta pesi kätensä ja siirsi päätöksen koko senaattorikunnalle ilman suosituksia lopputuloksesta.

Demokraattien on voitettava puolelleen kuusi republikaania, mikäli he aikovat voittaa äänestyksessä. Toisaalta varmuutta ei ole myöskään siitä, pysyvätkö kaikki demokraatit Boltonin vastaisessa rintamassa. Sitäkin pidetään mahdollisena, että demokraatit turvautuvat vielä lainsäädännölliseen jarrutusmenettelyyn, jolla he ovat jo viivästyttäneet George W. Bushin tuomarinimityksiä.

Bush puolustaa valintaansa

Valkoinen talo on pistänyt koko arvovaltansa peliin, jotta senaatti vahvistaisi viimeksi apulaisulkoministerinä toimineen Boltonin valinnan. Bushin mielestä Bolton on "karkea", mutta juuri siksi mies paikallaan YK:ssa, jota pitää uudistaa.

Boltonia syytetään jääräksi. Hänen kerrotaan yrittäneen siirtää soraäänisiä alaisiaan muihin tehtäviin. Lehtitietojen mukaan brittivirkamiehet yrittivät sysätä hänet syrjään Libyan joukkotuhoaseista käytävistä neuvotteluista. Hänen kovan linjan kantansa muun muassa Irakista ja Kuubasta aiheuttivat vastalauseita ulkoministeriössä. Jopa entinen ulkoministeri Colin Powell on julkisuudessa epäillyt Boltonin diplomaatinkykyjä.

Bolton on takavuosina arvostellut kärkevästi YK:ta.

- Hän on malliesimerkki siitä, millainen diplomaattikunnassa palveleva ei saisi olla, republikaanipuolueen ryhmänpetturiksi haukuttu Voinovich perusteli kantaansa senaatissa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.