Mainos

"Boltin aika voi parantua"

Usain Bolt. Kuva: Stu Forster/GETTY.

Urheilulääkäri ja dopingasiantuntija Tapio Kallio uskoo, että Usain Boltin eilinen maailmanmestaruusaika tullaan vielä rikkomaan.

-Käytäntö on opettanut, että raja-arvot jossain vaiheessa kuitenkin murskataan, eli kyllä tästäkin varmasti voidaan parantaa. Vaikka nyt alkuun Usain Bolt itse.

Jamaikalainen Usain Bolt juoksi eilen Berliinin MM-kisoissa 100 metrin finaalissa maailmanennätysajan 9,58. Hän paransi edellistä ennätystä 0,11 sekunnilla. Kovan juoksun jälkeen onkin spekuloitu, onko mahdollista, että kyseinen aika onnistuu ilman dopingia. Kallio uskoo, että lahjakas Bolt pystyy juoksemaan ajan puhtaasti.

-Mitään viitettä mistään dopingin käytöstä ei ole. Tällainen superlahjakkuus voi pystyä terveenä ja ilman kiellettyjä aineitakin tällaiseen suoritukseen.

Luomua vai ei?

- Kyllähän se ihan uskomattomalta kuulostaa, etenkin kun kyseessä on yleisurheilussa koviten kilpailtu laji, jossa tulokset ovat muuttuneet vain vähän kolmenkymmenen vuoden aikana. Ja sitten tulee tuollainen tulosparannus, puuskahtaa kestävyysjuoksija ja valmennuksen yliopettaja Timo Vuorimaa Vierumäen urheiluopistolta epäuskon ja ihailun välimaastossa.

- Mutta uskottavahan se on, kun näyttöä aineista ei ole, Vuorimaa sanoo.

Vuorimaa on itse ollut juoksun päävalmentajana 1980-luvulla ja juossut itse parhaimmat tuloksensa 3 000 metrin aidoissa ja maratonilla 1970- ja 80 -luvuilla.

Vuorimaa ei halua lähteä jossittelemaan tai arvailemaan millaisia kiellettyjä aineita Boltin huipputuloksen taustalla saattaisi olla.

- Tässä vaiheessa täytyy vain ihailla ja kunnioittaa tuollaista suoritusta, jos näyttöä ei ole.

"Ennätys tuli niin rennosti, että kai parempaankin vielä pystyy"

22-vuotias Usain Bolt sanoi MM-vetäisyn jälkeen, että hän aikoo juosta satasen vielä kovempaan aikaan.

- Kun katsoin eilen ammattilaisen silmin juoksua ja näin miten helposti aika tuli, niin pakkohan se on uskoa, että siitä voi vielä parantaa, sanoo juoksija ja valmentaja Timo Vuorimaa.

Vuorimaa ei usko, että kukaan urheilija pystyy pitemmän päälle salaamaan doping-käyttönsä.

- Ennemmin tai myöhemmin ovat kaikki huipulla olevat käyttäjät jääneet kiinni. Jos ei Boltkaan muutamassa vuodessa jää kiinni, niin sitten viimeistään uskon hänen olevan puhdas urheilija..

- Täytyy myös muistaa Boltin tausta - hän ollut mieletön juniorilahjakkkuus juoksussa, analysoi Vuorimaa tekijöitä MM-tuloksen taustalla.

Urheilulääkäri Tapio Kallio: Bolt superlahjakkuus (toim. Mari Haavisto)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.