Mainos

Bolivian presidentti erosi

Bolivian presidentti Carlos Mesan eronpyyntö hyväksyttiin kongressissa myöhään eilisiltana. Maan tilanne on edelleen sekasortoinen.

Bolivian kongressi on yksimielisesti hyväksynyt presidentti Carlos Mesan eron ja valinnut korkeimman oikeuden puheenjohtajan Eduardo Rodriguezin maan väliaikaiseksi johtajaksi.

Mesa jätti eropyyntönsä tiistaina. Hän sanoi, että Boliviassa käynnissä olevissa levottomuuksissa on nähtävissä sisällissodan riski.

Mesa ehti toimia presidenttinä vain runsaat puolitoista vuotta. Myös hänen edeltäjänsä Gonzalo Sanchez de Lozada syrjäytettiin mielenosoituksilla, joissa vaadittiin Bolivian maakaasuvarojen valtiollistamista.

Senaatin puhemies Hormando Vaca Diez ja edustajainhuoneen puhemies Mario Cossio luopuivat asemastaan presidentin seuraajina, mikä sallii Rodriguezin määrätä ennenaikaiset vaalit perustuslain mukaisesti. Monet bolivialaiset ovat vaatineet vaalien aikaistamista, sillä he eivät hyväksy Vaca Dieziä presidentiksi ja katsovat hänen ajavan yhdysvaltalaisten ja kansainvälisten yhtiöiden etuja.

YK:n pääsihteeri Kofi Annan on nimittänyt tarkkailijan raportoimaan maan levottomuuksista. Tehtävään valittiin YK:n talous- ja sosiaaliasioista vastaava kolumbialainen alipääsihteeri Jose Antonio Ocampo.

Eilen yksi kaivostyöläinen kuoli ja kaksi haavoittui yhteenotoissa Bolivian joukkojen kanssa lähellä Sucren kaupunkia. Uutistoimisto Reutersin mukaan kuolemantapaus oli ensimmäinen mielenosoitusten aikana. Laajat kaasu- ja öljyvarojen kansallistamista vaativat mielenosoitukset ovat jatkuneet maassa jo viikkoja.

(MTV3-AFP-Reuters-DPA-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.