Mainos

Bolivian presidentti Carlos Mesa pyysi eroa

Bolivian sekasortoinen poliittinen tilanne on viime päivinä ajautunut täydelliseen umpikujaan. Maan presidentti pyysi illalla eroa tehtävästään.

Bolivian presidentti Carlos Mesa on pyytänyt eroa tehtävästään. Hän ilmoitti asiasta myöhään eilisiltana maan televisiossa. Eronpyyntöä edelsivät laajat mielenosoitukset ja levottomuudet, joissa vaadittiin perustuslakiuudistusta sekä maakaasu- ja öljyesiintymien kansallistamista.

Mesan eroa oli vaadittu toistuvasti. Kongressin pitää vielä äänestää asiasta. Perustuslain mukaan presidentin korvaa kongressin puhemies Hormando Vaca Diez.

Mesa yritti erota tehtävästään jo aiemmin tänä vuonna, mutta parlamentti ei hyväksynyt hänen eronpyyntöään. Tiedossa ei ollut, rauhoittaisiko ero yli kaksi viikkoa jatkuneet mielenosoitukset. Huhujen mukaan Mesa piileskelee nyt sotilastukikohdassa tai jonkin muun maan suurlähetystössä.

Mesa ehti toimia presidenttinä 20 kuukautta. Myös hänen edeltäjänsä Gonzalo Sanchez de Lozada syöstiin vallasta mielenosoituksilla, joissa vaadittiin maan kaasuvarojen kansallistamista.

Bolivia ajautumassa kaaokseen

Maan sekasortoinen poliittinen tilanne on viime päivinä ajautunut täydelliseen umpikujaan, jonka tuloksena sitä uhkaa hajoaminen, sisällissota tai sotilasvallankaappaus. Bolivialaiset panevatkin nyt viimeisen toivonsa maan katoliseen kirkkoon, joka on ilmoittanut ryhtyvänsä välittäjäksi kriisissä.

Pääkaupungissa La Pazissa on pulaa elintarvikkeista ja polttoaineesta lukuisten tiesulkujen takia, ja monien elintarvikkeiden hinnat ovat nousseet parissa päivässä jopa 20 prosenttia.

Bolivian asevoimat on toistaiseksi vakuuttanut uskollisuuttaan maan hallitukselle ja kumonnut vallankaappaushuhut. Vakuutuksiin suhtaudutaan epäillen maassa, jolla on maailmanennätys sotilasvallankaappausten ja diktaattorien määrässä.

Bolivia on Etelä-Amerikan köyhin ja takapajuisin maa. Valtaosa vajaasta yhdeksästä miljoonasta asukkaasta elää kansainvälisen köyhyysrajan alapuolella. Maa on myös rodullisesti ja maantieteellisesti kahtiajakautunut.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.