Mainos

Boliviaa uhkaa jälleen poliittinen kriisi

Bolivian hallituksen suunnitelmat nostaa polttoaineiden hintoja on johtanut mielenosoituksiin. Lisäksi Bolivian talouden selkäranka, Santa Cruzin alue, vaatii itselleen vahvaa itsehallintoa.

Santa Cruzin kaupungin hiljaisin mielenosoitus on jatkunut jo useita päiviä. Parisensataa opiskelijaa on yhä syömälakossa, huolimatta hallituksen lupauksista perua bensan hinnankorotukset. Kaduilla tuhannet ihmiset lippuineen ja kattilanpaukutuksineen vastustavat myös polttoaineiden hinnan nostoa.

Mutta köyhän maan presidentin Carlos Mesan kannalta yhtä huolestuttavaa on, että bolivialaisittain vauras ja teollistunut Santa Cruzin alue haluaa suurempaa päätäntävaltaa omiin asioihinsa. Santa Cruzissa bensaprotestit ovatkin laajentuneet autonomiavaatimuksiksi. Oppositiojohtaja Jose Cespedes on vaatinut julkisuudessa Santa Cruzille omaa kuvernööriä tammikuun 28. päivään mennessä.

Köyhien ja Santa Cruzin liike-elämän eliitin puristuksessa oleva presidentti Mesa muistaa edeltäjänsä kohtalon. Gonzalo Sánchez de Lozada ajettiin virastaan maanpakoon Yhdysvaltoihin toissa vuonna veristen mellakoiden jälkeen, tämän yritettyä myydä maakaasua Yhdysvaltoihin.

Bolivialaiset haluavat varjella tiukasti maakaasuvarojensa kohtaloa. Mesa on puolestaan vältellyt leimautumista valtionomaisuuden myyjäksi, ja Washingtonin ystäväksi. Presidentin paineita kuitenkin lisää huumesotaansa käyvän Yhdysvaltain vaatimukset tuhota kokapensaita, joiden kasvattaminen on osittain laillista.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 22.01.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.