Mainos

Boko Haramin terrori: Siepatut joukkohautaan, seksiorjiksi tai taistelemaan äärijärjestön riveissä

Tiistaina tulee kuluneeksi tasan vuosi siitä, kun Boko Haram -sissit sieppasivat 276 tyttöä Nigerian Chibokin kaupungista. Koulutytöt ovat kuitenkin vain pieni osa kaikista kadonneista. 


Islamistinen Boko Haram on siepannut vuoden 2014 alusta lukien ainakin 2000 naista ja tyttöä, ilmenee Amnesty Internationalin tuoreesta raportista. 

– Tiedot todistavat Boko Haramin järkyttävien iskujen laajuuden. Miljoonat ihmiset ovat joutuneet kärsimään niistä. Nigeriassa on valtavasti tehtävää siviilien suojelemiseksi ja humanitaarisen kriisin ratkaisemiseksi, sanoo Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson

Tyttöjen sieppaus havahdutti maailman

-14.4. 2014: Islamistijärjestö Boko Haram sieppaa 276 koulutyttöä sisäoppilaitoksesta Nigerian Chibokissa. Tytöt ovat kadotessaan 12-17-vuotiaita. Kouluiskussa pääsee pakenemaan 57 tyttöä. 

-5.5. 2014: Boko Haramin johtaja Abubakar Shekau ilmoittaa järjestönsä tehneen sieppausiskun. Järjestö uhkaa myydä tytöt orjiksi. 

-7.5. 2014: Tyttöjen katoaminen herättää huomiota laajasti ympäri maailmaa. Esimerkiksi Yhdysvaltain presidentin puoliso Michelle Obama vaatii Twitterissä heidän vapauttamistaan. 

-Toukokuu 2014: Ulkovallat kuten USA, Britannia ja Ranska lähettävät asiantuntijoita avuksi tyttöryhmän etsintään. 

-17.10. 2014: Shekau ilmoittaa, että kaikki siepatut tytöt on "naitettu pois". 

-17.3. 2015: Nigerian puolustusvoimien päällikkö myöntää, että kadonneen tyttöryhmän kohtalosta ei ole saatu mitään tietoja.  

Monet siepatuista on pakotettu seksiorjiksi tai koulutettu taistelemaan äärijärjestön riveissä. Nuoria naisia ja tyttöjä siepataan, vangitaan ja joissakin tapauksissa raiskataan. Heitä on myös pakotettu naimisiin ja osallistumaan iskuihin. Miehiä ja poikia on puolestaan rekrytoitu taistelijoiksi tai surmattu. 

Sotilailta viedyillä aseilla 

Uudet satelliittikuvat Nigerian Baman kaupungista osoittavat Amnestyn mukaan Boko Haramin tuhovoiman. Ryhmittymä on tappanut vähintään 5500 siviiliä Koillis-Nigeriassa viime ja tämän vuoden aikana. 

Vuoden 2014 alusta lukien Boko Haram on tehnyt ainakin 300 iskua siviilejä vastaan. Ensin taistelijat hyökkäävät sotilaita ja poliiseja vastaan, joiden aseet ja ammukset kerätään talteen. Sen jälkeen kohteena ovat siviilit.

Amnesty korostaa, että kansainvälisen yhteisön on tuettava Nigerian uutta hallitusta Boko Haramin vastaisessa taistelussa. 

– Vallanvaihdos tarjoaa uuden mahdollisuuden viime vuosien epäonnistumisten jälkeen. Uudet iskut on estettävä, ja siepatut täytyy pelastaa, painottaa Johansson. 

Hänen mukaansa myös ruumiit täytyy kaivaa joukkohaudoista. 

– Lisäksi sotarikokset ja rikokset ihmisyyttä vastaan on tutkittava. Julmuuksiin syyllistyneet pitää asettaa teoistaan vastuuseen. 

Kieltäytyjät hengiltä 

Boko Haram -raporttia varten haastateltiin 200:aa ihmistä. Heihin lukeutui myös 28 Boko Haramin käsistä vapautunutta naista ja tyttöä. 

19-vuotias Aisha siepattiin ystävänsä häistä viime syyskuussa. Häntä ja muita tyttöjä opetettiin ampumaan ja taistelemaan, ja kolmen viikon koulutuksen jälkeen Aisha lähetettiin taistelemaan omaan kyläänsä. 

Kolmen kuukauden vankeuden aikana Aisha joutui raiskatuksi toistuvasti. Hänen siskonsa ja kymmeniä muita tapettiin. 

– Jotkut eivät suostuneet vaihtamaan uskontoaan. Toiset eivät halunneet oppia tappamaan. Heidät haudattiin joukkohautaan. 

Parikymppiset Ahmed ja Alhaji jäivät kiinni Madagalin iskussa viime joulukuussa. 

– Sissit teurastivat miehiä veitsin. Istuimme maassa ja odotimme vuoroamme, Ahmed kertoi. Hän onnistui pakenemaan. 

Valtaamissaan kylissä Boko Haram käyttää kovia otteita: erityisesti naisten liikkumista on rajoitettu, ja sääntöjä rikkovat saavat ankaria rangaistuksia. Sieppaajat kivittävät ihmisiä kuoliaaksi. Päivittäisistä rukouksista livenneitä on tapana ruoskia julkisesti.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.