Boko Haram uhkaa myydä sieppaamansa tytöt orjiksi

Kampanja Pohjois-Nigeriassa islamistijärjestö Boko Haramin sieppaamien yli 200 koulutytön vapauttamiseksi leviää. Sosiaalisessa mediassa heidän puolesta vedotaan Yhdysvaltojen presidentin puolisoa Michelle Obamaa myöten. Yhdysvallat, Ranska, Britannia ja Kiina lupaavat sotilaallista ja tiedustelutukea tyttöjen vapauttamiseksi.

#BringBackOurGirls-hashtag ei ole se viesti, jolla Nigerian presidentti Goodluck Jonathan olisi halunnut maalleen huomiota. Pääkaupungissa Abujassa alkoi eilen Maailman talousfoorumin kokous, "Afrikan Davos". Sen sijaan otsikoissa on Boko Haram.

Tytöt hajautettu valtavaan metsään

Islamistijärjestö piilottelee sieppaamiaan tyttöjä todennäköisesti Sambisan metsässä maan koillisosassa. Boko Haramin uskotaan jakaneen tytöt pienempiin ryhmiin eri puolille 60 000 neliökilometrin kokoista metsää. Järjestö uhkaa myydä tytöt orjina aviovaimoiksi. Sen arvomaailman mukaan naisen paikka on kotona. 

Nigeria presidentti vannoo tuhoavansa Boko Haramin. Se on helpommin sanottu kuin tehty. Tyttöjen omaiset arvostelevat rajusti asevoimia kyvyttömyydestä pelastaa tytöt. Britannia, Ranska, Yhdysvallat ja mantereella asemaansa vahvistava Kiina lupaavat muun muassa tiedusteluapua ja sotilasasiantuntijoita tai erikoisjoukkoja. Toinen asia on, kuinka paljon ylpeä armeija haluaa ottaa vastaan ulkopuolista apua.  

Boko Haram on tehnyt iskuja siviili- ja sotilaskohteisiin Nigeriassa jo viiden vuoden ajan. 276 tytön sieppaus kristittyjen ja muslimien yhteisestä koulusta Chibokissa reilu kolme viikkoa sitten teki siitä tunnetun eri puolilla maailmaa. Viime sunnuntaina Boko Haramin tukialueella, Bornon osavaltiossa, siepattiin 11 tyttöä lisää. 

Niin paidat kuin housut kiellettyä

Järjestön perusti karismaattiseksi kuvailtu hengenmies Mohammed Yusuf, jonka Koraanin tuntemuksen sanotaan olleen alkeellinen. Hän rakennutti Maidugurin kaupunkiin oman islamilaisen koulun ja moskeijan. Koulu alkoi rekrytoida jihadisteja. Turvallisuusjoukot hyökkäsivät kouluun ja tappoivat Yusufin. Nyt Boko Haramia johtaa uskonnollisesti oppineempi Abubakar Shekau

Boko Haram tarkoittaa hausan kielellä 'länsimainen koulutus on kiellettyä'. Kiellettyä ovat myös niin vaalit kuin vaikkapa pukeutuminen paitaan ja housuihin. Boko Haram haluaa noin kolme kertaa Suomen kokoisen, 170 miljoonan asukkaan Nigerian kaikki 36 osavaltiota sharia-lain alle. 

Aseita Gaddafin asevarastoista

Järjestöllä sanotaan olevan yhteyksiä al-Qaidaan ja Itä-Afrikassa toimivaan al-Shabaabiin. Se saa aseita heikosti tai ei lainkaan valvotun rajan yli. Aseita sanotaan tulleen muun muassa Libyan asevarastoista Malin kautta sen jälkeen kun Libyan diktaattori Muammar Gaddafi kaatui 2011.  

Asiantuntijoiden mukaan Boko Haramilla ei ole selkeää johto- eikä komentorakennetta. International Crisis Groupin mukaan Boko Haramilla on jopa kuusi eri itsenäisesti toimivaa alaryhmittymää. Yksi sen haaroista on Ansaru, jonka jäsenien sanotaan soluttautuneen asevoimiin. Järjestön ydinalue on maan pohjoisosassa, jonka metsät, ylängöt ja laidunmaat se tuntee erittäin hyvin. 

Järjestö on uhannut iskeä etelään metropoli Lagosia ja satamakaupunki Port Harcourtia myöten. Asevoimien ja Boko Haramin välisessä mittelössä on kuollut pelkästään tänä vuonna jo yli 1 500 ihmistä. Jopa puoli miljoonaa ihmistä on viime vuosina joutunut pakenemaan kodeistaan. 

Boko Haram ei ole ainoa eikä ensimmäinen islamistinen aseellinen ryhmä Nigeriassa. Se on kuitenkin kaikkein brutaalein ja tehokkain. Sen synnyttämän väkivallan pelätään leviävän myös naapurimaihin Nigeriin ja Kameruniin.

Öljytulot eivät päädy köyhille

Boko Haram on kuitenkin osa Nigerian sisäisiä ongelmia. Maa on jakautunut vauraampaan kristittyyn etelään ja köyhempään ja syrjäytyneempään islamilaiseen pohjoiseen. Vaikka Nigeria on onnistunut laajentamaan talouttaan öljyntuotannon lisäksi muun muassa palveluihin, YK:n mukaan maa on yksi epätasa-arvoisimmista maailmassa.

Köyhyyden ja näköalattomuuden sanotaan olevan merkittäviä seikkoja, joilla poliitkot ja uskonnolliset johtajat houkuttelevat riveihinsä turhautuneita ja oppimattomia nuoria miehiä.

"Terrorismin lopun alku"

Pohjoisen muslimit syyttävät Boko Haramia vastaan taistelevia asevoimia siviilien huonosta kohtelusta. Asevoimat taas epäilevät että alueen ihmiset tukevat Boko Haramia. 

Presidentti Jonathan lupaa, että tytöt löydetään ja pelastetaan. Toivottavasti niin käy. On kuitenkin vaikea uskoa, että tämän toteutuminen olisi "terrorismin lopun alku" Nigeriassa, kuten presidentti uhoaa. Nigeria kaipaa perusteellisia uudistuksia.




















Lue myös:

    Uusimmat