Mainos

Boikottiuhka varjostaa Bosnian vaaleja

Bosnian jo kahdesti lykätyt kunnallisvaalit on vihdoin tarkoitus pitää tulevana viikonvaihteena. Vain pari päivää vaalien edellä oli kuitenkin edelleen epäselvää, osallistuvatko kovan linjan serbit niihin. Vaaleissa valitaan kunnalliset luottamuselimet koko Bosniaan. Vaalijärjestelyistä vastaava Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj ja Bosnian ns. kontaktiryhmä - etenkin sen johtava jäsen Yhdysvallat - ovat päättäneet viedä vaalit läpi hintaan mihin hyvänsä.

Äänestäjien turvallisuutta valvovat Naton Sfor-joukot, ja Yhdysvallat on jopa vahvistanut Italiassa olevien hävittäjiensä määrää ollakseen tarpeen vaatiessa valmis lähettämään lisäapua valvontatehtäviin.

Etyj puolestaan lähettää vaaleihin lähes 2500 tarkkailijaa, joista osa seuraa äänestystä ja osa risteilee pitkin maata valvomassa, että kaikki pääsevät äänestämään. Lisäksi Bosniassa liikkuu vaalien aikana lauantaina ja sunnuntaina satoja muita kansalais- ja muiden järjestöjen lähettämiä tarkkailijoita.

Serbien valtataistelu varjostaa vaaleja

Serbialueella vaaleja varjostaa katkera valtataistelu serbitasavallan presidentin Biljana Plavsicin kannattajien ja sotarikoksista etsintäkuulutetun entisen serbijohtaja Radovan Karadzicin tukijoiden välillä.

Kovan linjan kannattajat ovat vaatineet vaalien lykkäämistä. Jos tähän ei suostuta, serbitasavallan parlamentti päättää äänestyksessä - mahdollisesti keskiviikkona - vaaliboikotista. Plavsicille ja hänen kannattajilleen asialle ei juuri ole merkitystä, sillä Plavsic on hajottanut parlamentin.

Yhdysvallat puolestaan on tehnyt täysin selväksi, että vaalit pidetään huolimatta siitä, jääkö jokin ryhmä jää niiden ulkopuolelle vai ei. Vaaleja pidetään ratkaisevina Bosnian koko rauhanprosessin onnistumiselle.

Kovan linjan serbit haluavat mahdollisella boikotillaan rangaista Plavsicia parlamentin hajottamisesta. Taustalla on kuitenkin pelko siitä, että serbit menettävät äänestyksessä alueitaan muslimeille, jotka saapuvat äänestämään kotikunnilleen.

Etyjin edustajien mukaan noin 35 000 muslimia, kroaattia ja serbiä ylittää vaalipäivinä Bosnian sisäiset rajat päästäkseen äänestämään entisiin kotikuntiinsa. Näin esimerkiksi alue, jolla valtaenemmistö on serbejä, voisi vaaleissa saada muslimivaltaisen kunnalliselimen. Nato-joukkojen läsnäolo vaaleissa ei liioin ole Karadzicin kannattajien mieleen, jotka ovat viime päivinä joutuneet kahnauksiin Sfor-sotilaiden kanssa.

Tilanteen sekavuutta lisää se, että Radovan Karadzic on etsintäkuulutettu ja hänet haluttaisiin Haagin kansainvälisen sotarikostuomioistuimen eteen. Näissä oloissa onkin kysytty, ovat vaalit yleensä mielekkäät.
(STT-DPA-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.