Mainos

Boikottirintama palestiinalaishallitusta vastaan rakoilee

Norja on normalisoinut suhteensa Ismail Hanian uuteen hallitukseen. Myös Yhdysvallat näyttää muuttavan ainakin jossain määrin asennoitumistaan uuteen hallitukseen.

Vuoden jatkunut lännen boikotti palestiinalaishallitusta vastaan on osoittanut tänään rakoilun merkkejä. Norjalainen ministeri on tavannut palestiinalaishallituksen pääministerin Ismail Hanian, ja Yhdysvallat ilmoittaa olevansa valmis yhteydenpitoon niiden palestiinalaisministerien kanssa, jotka eivät ole Hamasin jäseniä.

Radikaalin Hamasin ja maltillisemmaksi luonnehditun Fatahin yhteishallitus aloitti toimintansa viikonvaihteessa. Edelliseen hallitukseen kuului vain Hamasin jäseniä.

Norja on ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa Euroopan maa, joka on normalisoinut suhteensa Hanian uuteen hallitukseen. -Toivomme, että kaikki Euroopan maat ja muutkin maat -- tukevat tätä yhtenäisyyshallitusta, sanoi Norjan apulaisulkoministeri Raymond Johansen tavattuaan pääministeri Hanian Gazassa.

Myös Yhdysvallat näyttää muuttavan ainakin jossain määrin asennoitumistaan uuteen hallitukseen.

-Kantamme on, että emme lopeta yhteydenpitoa pelkästään sen perusteella, että henkilö kuuluu kansallisen yhtenäisyyden hallitukseen. Tutkimme asiaa tapauskohtaisesti, sanoi ulkoministeriön tiedottaja Sean McCormack.

Yhdysvallat ei McCormackin mukaan kuitenkaan kaavaile lähiaikoina yhteydenpitoa palestiinalaishallituksen ministereihin.

McCormack tähdensi, ettei Yhdysvallat aio aloittaa uudelleen palestiinalaishallituksen avustuksia, jotka se lopetti Hanian ensimmäisen hallituksen valtaantulon jälkeen. Suorat avustukset lopetti tuolloin myös Euroopan unioni. Avustukset lopetettiin, koska palestiinalaishallitus ei suostunut tunnustamaan Israelia eikä lopettamaan väkivaltaisuuksia tai hyväksymään palestiinalaisten ja Israelin aiempia sopimuksia.

Saksa pitää yhteyttä Abbasiin

EU:n puheenjohtajamaan Saksan ulkoministeriö on toistanut tänään, että EU on valmis yhteistyöhön palestiinalaishallituksen kanssa, jos se suostuu aiemmin esitettyihin vaatimuksiin. Ulkoministeriö muistutti, että Saksa on jatkuvasti yhteydessä presidentti Mahmud Abbasiin.

Yhdysvaltojen liittolainen Israel on kieltäytynyt yhteydenpidosta uuteen palestiinalaishallitukseen, jossa on sekä Hamas- että Fatah-järjestöjen edustajia. Pääministeri Ehud Olmert sanoi viikonvaihteessa, että Israel aikoo boikotoida koko palestiinalaishallitusta. Israel ei Olmertin mukaan kaavaile myöskään tällä haavaa presidentti Abbasin kanssa käytyjen keskustelujen jatkamista. Abbas kuuluu Fatahiin, jota luonnehditaan Hamasia maltillisemmaksi.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.