Mainos

Boeing luopuu 747X-mallista

Lentokonevalmistaja Boeing luopuu pidennetyn 747X-mallin valmistuksesta. Sen sijaan amerikkalaisyhtiö keskittyy kehittämään uutta huippunopeaa 175-250 matkustajan Sonic Cruiser -konetta. Boeingin 747X-suunnitelmaa on pidetty yhtiön vastauksena Airbusin 380A-suurkonehankkeelle.

Boeing ei ole saanut vuosien yrittämisestä huolimatta yhtään suurkonetilausta, kun taas Airbusia on tilattu jo yli 60. 747X-mallin oli määrä kuljettaa 525 matkustajaa, kun jumbojetin perinteinen malli kuljettaa 425 matkustajaa. Airbusin 380A-koneen perusmalli kykenee kuljettamaan 555 matkustajaa.

Nopeammin, korkeammalla, tarkemmin

Boeingin suunnitteleman Sonic Cruiserin valttina on suuren nopeuden ohella kyky yli 16 000 kilometrin yhtämittaisiin lentomatkoihin. Koneen on määrä lentää myös muita markkinoilla olevia koneita korkeammalla, mikä Boeing-yhtiön mukaan tekee lentämisestä entistä tasaisempaa ja mukavampaa. Lähes äänen nopeudella lentävän, futuristisen näköisen Sonic Cruiserin on suunniteltu yltävän yli 12 400 metrin lentokorkeuteen.

Suurkoneita pienemmät mallit eivät myöskään ole sidottuja ruuhkaisiin suuriin lentokenttiin, Boeing korostaa. -Sonic Cruiser saattaa muuttaa koko lentomatkailun yhtä perusteellisesti kuin suihkukoneiden markkinoilletulo aikoinaan, Boeingin pääjohtaja Alan Mulally sanoo. Mulallyn mukaan Sonic Cruiserin valmistus alkaa vuosina 2006-2007. Uuden koneen kehittelykustannuksiksi arvioidaan yhdeksän miljardia dollaria.

(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.