Mainos

Bodominjärvien surmista epäilty vapaaksi

Vangittuna ollutta Nils Gustafssonia epäillään edelleen kolmesta murhasta.

Nils Gustafsson

Espoon käräjäoikeus on päästänyt Bodominjärven surmista epäillyn Nils Gustafssonin vapaaksi vankilasta. Gustafssonia epäillään yhä kolmesta murhasta, ja Keskusrikospoliisi jatkaa rikosten esitutkintaa.

Oikeus määräsi epäillyn matkustuskieltoon. Kielto raukeaa, jos syytettä ei nosteta 60 päivän kuluessa. Muuten kielto on voimassa oikeudenkäynnin pääkäsittelyyn asti. Oikeus perusteli päätöstään sillä, että Gustafssonin pitäminen vangittuna syytteen nostamisen määräpäivään asti aiheuttaisi hänelle "tuntuvan vapauteen kohdistuvan loukkaamisen".

Surmien rangaistavuuden todettiin riippuvan siitä, millaisissa olosuhteissa ja miksi teot tehtiin.

-Jos esitutkinnan valmistuttua todettaisiin, ettei syytteen nostamiselle olisi perusteita tekojen vanhentumisen vuoksi, Gustafssonin pitkään kestänyttä vapauden menetystä olisi pidettävä kohtuuttomana, totesi oikeus. Käräjäoikeuden mukaan ei ole syytä epäillä, että vakituisesti Suomessa asuva epäilty lähtisi pakoon tai jatkaisi rikollista toimintaa. Hänen ei myöskään pelätä vaikeuttavan asian selvittämistä esimerkiksi hävittämällä todistusaineistoa tai vaikuttamalla todistajiin.

Gustafsson ei ole halunnut kommentoida asiaa julkisuudessa. Hän lähetti asianajajansa Riitta Leppiniemen välityksellä viestin, että toivoo saavansa olla rauhassa kotonaan.

Vangitsemista käsiteltiin suljetuin ovin

Gustafssonin vangitsemista käsiteltiin perjantaina Espoon käräjäoikeudessa suljetuin ovin. Toimittajat pääsivät kuulemaan oikeuden päätöstä saliin noin kaksi tuntia käsittelyn alkamisen jälkeen. Tuossa vaiheessa Gustafsson oli jo viety takakautta ulos oikeussalista.

Asianajaja Leppiniemi totesi ratkaisun olleen se, jota on jo useampaan kertaan ehditty pyytää.

-Onhan tämä ratkaisu totta kai helpottava hänelle, Leppiniemi totesi päämiehensä tilanteesta käsittelyn jälkeen. Murhaepäilyjen laaja julkisuus voi johtaa siihen, että tapauksesta kiinnostuneet ja ehkä vihastuneetkin ihmiset eivät jätä Gustafssonia rauhaan.

Tutkinnanjohtaja Tero Haapala ei halua kommentoida turvajärjestelyjä eikä sitä, suojaako poliisi turvallisuutta Gustafssonin Espoossa sijaitsevan kodin lähettyvillä.

-Tilanteen mukaan katsotaan, mikä siinä on tarve, hän sanoo.

Gustafsson ehti olla vangittuna parin kuukauden ajan. Jos hänet todettaisiin syyttömäksi tai teot vanhentuneiksi, hänellä olisi mahdollisuus vaatia valtiolta korvauksia vangittuna istumistaan päivistä. Hän on kiistänyt teot.

Kuulustelut jatkuvat

Gustafsson vaati vapauttamistaan Espoon käräjäoikeudessa jo kolmatta kertaa. Hänen pitämistään vangittuna on vaatinut KRP. Haapalan mukaan Gustafssonin päästäminen vapaaksi ei muuta poliisin suunnitelmia.

-Meillä on tutkinnassa oma suunnitelma, ja sen mukaan edetään. Siihen suunnitelmaan tällä ei ole juurikaan vaikutusta. Epäillyn kuulusteluja on tarkoitus jatkaa. Tähän mennessä häntä on kuultu noin viikon välein. Matkustuskiellon toivotaan takaavan sen, että epäilty pysyy poliisin tavoitettavissa. Jos hän ei noudata matkustuskieltoa, se on peruste uudelleenvangitsemiselle, toteaa Haapala.

Esitutkinnassa on Haapalan mukaan teknisellä puolella vielä paljon selvittämätöntä aineistoa. Jos ratkaisevaa uutta näyttöä löytyisi, poliisi voisi periaatteessa esittää epäillyn vangitsemista uudelleen.

Poliisi epäilee Gustafssonin surmanneen kolme toveriaan telttaillessaan heidän kanssaan Espoon Bodominjärvellä kesäkuussa 1960. Syytteen nostamisen määräaika on heinäkuun lopussa.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 28.05.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.