Mainos

Bodominjärven surmien dna-tulokset KRP:lle

Keskusrikospoliisi on saanut tulokset Bodominjärven surmien tutkintaan liittyvistä DNA-analyyseistä, jotka on tehty englantilaisessa rikosteknisessä laboratoriossa.

Tulokset Bodominjärven surmiin liittyvistä DNA-tutkimuksista ovat valmistuneet. Keskusrikospoliisi on saanut brittiläisestä rikosteknisestä laboratoriosta yhteenvedon kaikista siellä tutkituista näytteistä ja tulokset viimeisimmästä näyte-erästä. Poliisitutkinta on ollut jo pitkään DNA-tuloksia vaille valmis.

Rikosylikomisario Tero Haapalan mukaan tutkimusten tuloksista ei ainakaan vielä kerrota. KRP:n laboratorio antaa lausunnon kaikista tutkinnan aikana tehdyistä DNA-analyyseista vasta, kun tuloksista on tehty viralliset käännökset. Lausunto ei todennäköisesti tule julkiseksi ennen mahdollisen oikeudenkäynnin alkua.

KRP arvioi lausunnon valmistuvan helmikuun puoliväliin mennessä, minkä jälkeen asianosaiset voivat vielä antaa loppulausuntonsa.

Henkirikosten tutkinta siirtynee poliisin mukaan syyttäjälle helmikuun loppuun mennessä. Syyttäjäksi on nimetty Espoon kihlakunnansyyttäjä Tom Ifström. Ifströmin mukaan syyteharkinta vie tutkinnan valmistumisen jälkeen vähintään pari kuukautta, vaikka syyttäjä onkin seurannut tutkinnan etenemistä tiiviisti jo sen aikana.

Murhapaikalta otettuja näytteitä on tutkittu Englannissa Birminghamissa Forensic Science Service -rikoslaboratoriossa, saksalaisessa laboratoriossa ja Suomessa rikosteknisessä laboratoriossa. KRP on lähettänyt viime kesän jälkeen Englantiin useassa erässä kaikkiaan toistakymmentä näytettä. Saksalaista apua on Haapalan mukaan käytetty brittiläisen ohella jonkin verran lähinnä "maksupoliittisista syistä".

Näytteet on lähetetty ulkomaisiin laboratorioihin, koska kyse on niin vanhoista näytteistä, että niiden tutkiminen vaatii erityisosaamista. Tiettävästi DNA-näytteitä on otettu esimerkiksi uhrin ja epäillyn kengistä sekä telttakankaasta.

Gustafsson kiistää rikokset edelleen

Kolmesta murhasta epäilty espoolainen Nils Gustafsson kiistää edelleen syyllistyneensä rikoksiin. Gustafssonin asianajajan Riitta Leppiniemen mukaan on helpotus, että pitkään venynyt tutkinta on vihdoin nytkähtänyt eteenpäin.

- Näin ankarista rikoksista epäiltynä olo on rankkaa. Hyvä, että esitutkinta on valmistumassa, koska sitä tässä on odoteltu, sanoo Leppiniemi.

Espoon käräjäoikeus vangitsi Gustafssonin kolmesta murhasta epäiltynä viime vuoden huhtikuussa, jolloin tieto epäilyistä tuli julkisuuteen. Pian vangitseminen muuttui kuitenkin matkustuskielloksi, joka sekin purettiin heinäkuun lopussa.

Koska pakkokeinoja ei ole päällä, tutkinta on voinut viipyä laillisesti. Poliisi kuulusteli Gustafssonia viimeksi viime vuoden kesäkuussa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.