Blix vaatii Irakilta lisätietoja aseistuksesta

YK:n asetarkastajien johtaja Hans Blix vaatii Irakia tehostamaan yhteistyötään asetarkastajien kanssa. Irakin tulee todistaa, että sillä ei ole enää kemiallisia tai biologisia aseita.

Hans Blix kehottaa Irakin tiiviimpään yhteistyöhön asetarkastajien kanssa.

YK:n asetarkastajien johtaja Hans Blix vaatii Irakilta aktiivisempaa yhteistyöhalua ja uusia selityksiä. Blix viittasi selityksillä eilen paljastuneisiin tyhjiin kemiallisten aseiden taistelukärkiin.

Blixin mukaan asetarkastajilla ei ole toistaiseksi varmuutta siitä, ettei Irakilla ole kiellettyjä joukkotuhoaseita. Hän kehotti Irakia todistamaan, että kaikki biologiset ja kemialliset aseet on tuhottu. Blix puhui tänään Pariisissa, jossa hän ja Kansainvälisen atomienergiajärjestön johtaja Mohamed ElBaradei olivat tapaamassa Ranskan presidenttiä Jacques Chiracia.

Chirac sanoi samassa yhteydessä, että asetarkastajille on annettava lisää aikaa tehtävänsä suorittamiseen. Chiracin mielestä sota on pahin kaikista vaihtoehdoista.

Asetarkastajien on määrä antaa 10 päivän kuluttua raporttinsa YK:n turvallisuusneuvostolle.

Tuomioja: Asetarkastukset vaatinevat lisäaikaa

Myös Suomen ulkoministeri Erkki Tuomioja uskoo, että YK:n asetarkastajat Irakissa tarvitsevat todennäköisesti lisää aikaa. Työlle pitää varata niin paljon aikaa kuin asetarkastajat katsovat tarvitsevansa, hän korosti.

-Meidän näkemyksemme ja varmaan EU:n valtavirran käsitys on, että pitäydymme YK:n puitteissa. Toivomme, että asetarkastajat voivat jatkaa työtään ilman ongelmia. Yleinen käsitys on, että 27. tammikuuta ei voi olla ehdoton takaraja, Tuomioja sanoi tänään Helsingissä.

Keskusteluissa on puhuttu jopa vuoden jatkoajasta. Tuomioja ei ottanut tähän kantaan vaan totesi, että asia on asetarkastajien itsensä ratkaistava.

Tuomioja palasi viime yönä kiertomatkalta Iraniin, Etiopiaan ja Sudaniin. Hän kertoi keskusteluissa kuulleensa, että Iran toivoo vahvasti, että sota Irakissa voitaisiin vielä välttää.

-Sotaa ei haluta, vaikka Iran on epäilemättä maa, joka on joutunut konkreettisimmin kärsimään Saddam Husseinin hallinnosta ja Irakin joukkotuhoaseista, summasi Tuomioja.

Suomi on samaa mieltä, Tuomioja viestitti, mutta arveli, että sodan uhka on myös voinut lisätä Irakin yhteistyöhalukkuutta. Hän ei ryhtynyt veikkaamaan sodan todennäköisyyttä, mutta korosti, että itse alueella ei kukaan halua sotaa.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat