Mainos

Blix: USA:n hallinnossa asetarkastustyötä vaikeuttavia henkilöitä

YK:n asetarkastajien johtajan Hans Blixin mukaan hänen työtään on yritetty vaikeuttaa Yhdysvaltain hallinnossa työskentelevien henkilöiden toimesta.

Irakiin eilen saapuneen YK:n asetarkastajien johtajan Hans Blixin mukaan Yhdysvaltain hallinnossa on henkilöitä, jotka yrittävät vaikeuttaa hänen työtään.

Brittiläisen Guardian-lehden haastattelussa Blix sanoo, että häneen kohdistettu arvostelu on hyödytöntä.

Eräät Bushin hallinnon avainhenkilöt ovat sanoneet Blixin olevan kyvytön asetarkastusten johtoon.

Asetarkastajat ryhtyivät töihin

YK:n asetarkastajat ryhtyivät tänään tosi toimiin Irakissa neuvotellen irakilaisviranomaisten kanssa ja pystyttäen itselleen toimitiloja pääkaupunkiin Bagdadiin. Tarkastajien eturyhmä saapui Irakiin eilen, jolloin he kävivät johtajansa Hans Blixin ja Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n johtajan Mohamed ElBaradein johdolla jo ensimmäiset neuvottelut irakilaisten kanssa.

Blixin oli määrä tavata vielä myöhemmin tänään Irakin ulkoministeri Naji Sabri. Asetarkastajien edustajan mukaan neuvotteluissa keskitytään poliittisiin ja diplomaattisiin kysymyksiin.

Blix ja ElBaradei lähtevät Irakista huomenna. Edustajan mukaan loppuryhmä jää pystyttämään vanhaa tarkastuskeskusta entisessä Canal-hotellissa neljä vuotta kestäneen keskeytyksen jälkeen. Seuraavat tarkastusryhmän jäsenet saapuvat Irakiin 25. marraskuuta, ja asetarkastusten on määrä alkaa 27. marraskuuta.

Asetarkastajia on kaikkiaan noin sata. Yhteensä 11 suomalaista on ollut YK:n asetarkastuskomission Unmovicin koulutuksessa. Heidän kerrotaan allekirjoittaneen jo etukäteen lupauksen, jonka mukaan työtä ei kommentoida ulkopuolisille. Jäsenten nimiä ei myöskään ole julkistettu.

Unmovicin asiantuntijoihin aiemmin kuulunut Kemiallisen aseen valvontalaitoksen (Verifin) entinen johtaja Marjatta Rautio ei ole enää mukana tarkastuskomission työssä. Irakin lehdet suhtautuivat tänään pessimistisesti koko urakkaan ja tähdensivät, etteivät asetarkastajien toimet kykene estämään Yhdysvaltoja aloittamasta hyökkäystä Irakiin.

-Ongelma ei liity asetarkastajien saapumiseen Irakiin tai heidän työnsä aloittamiseen. Yhdysvaltain hallinto haluaa aloittaa hyökkäyksen käyttäen tekosyynä väitettä, että Irakilla olisi joukkotuhoaseita, kirjoitti al-Iraq-lehti.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.