Mainos

Blix: Tarkastajat pääsevät Irakiin

YK:n asetarkastajien johtaja Hans Blix uskoo, että Irak päästää asetarkastajat maahan. Blix kertoi asiasta Iltalehdelle antamassaan haastattelussa.

-Olen optimistinen, että pääsemme Irakiin, Blix sanoo, mutta muistuttaa, että matkan onnistuminen edellyttää Irakilta aitoa valmiutta yhteistyöhön. -En usko, että turvallisuusneuvosto suostuu enää lainkaan kissa ja hiiri -leikkiin, Blix muistutti.

Blix totesi kuitenkin, ettei tarkastajia lähetetä Irakiin ennen kuin irakilaisten kanssa on käyty läpi tarvittavat käytännön järjestelyt. -Irakilaisten täytyy olla valmiita saattamaan väkemme tarkastuspisteisiin ja meidän on luotava viestintäyhteydet. Irakilaisten on autettava tässä, eikä se saa sekaantua viestintäämme. Lentoyhteyksien pitää toimia ja meillä on oltava helikoptereita ja maastureita, Blix luettelee.

Blixin mukaan tarkastusten hyväksyminen on myös Irakin etu: -Irakin tulisi nähdä tarkastukset mahdollisuutena avoimuuteen, ei rangaistuksena. Uskottavat tarkastukset voivat antaa Irakille mahdollisuuden kumota väitteet asevarastoista tai aseiden valmistuksesta, Blix sanoo haastattelussa.

Blixin mukaan YK:lla on 250 asetarkastajaa koulutettuina tähän tehtävään. -Jos Irak tarjoaa avointa yhteistyötä kaikissa kysymyksissä, arvioni on, että voimme käydä läpi jäljellä olevat aseriisuntakysymykset alle vuodessa. Mutta tämä riippuu Irakin yhteistyökyvystä, Blix punnitsee.

Yhdysvaltojen mahdollisesta päätöksestä iskeä Irakiin Blix ei ole nähnyt mitään merkkejä. -Jos hyökkäys on väistämätön, niin tämä tarkastusvaihe on jokseenkin tarkoitukseton. Samalla kun Bush on sanonut hyvin selvästi, että hän on valmis käyttämään voimaa Irakia vastaan, en ole nähnyt mitään mikä viittaisi siihen, että tuo päätös olisi tehty. Mutta panoksia on hiljattain selvästi kasvatettu, Blix sanoo Iltalehdessä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.