Blix lupaa lujia, mutta tahdikkaita otteita

Irakiin lähtevien YK:n asetarkastajien johtaja, Hans Blix sanoo tänään julkistetussa haastattelussa hoitavansa tehtäväänsä lujasti, mutta tahdikkaasti.

-Tuskinpa me siellä ryhdymme ovia rikki potkimaan, Blix sanoi arabinkielisen Al-Hayat-lehden haastattelussa.

Blix matkustaa Bagdadiin 18. tätä kuuta etukomennusryhmänsä kanssa. Mukana on myös kansainvälisen atomienergiakomission IAEA:n pääjohtaja Mohammed El-Baradei. -Viikkoa myöhemmin 12 hengen ryhmä saapuu tekemään alustavia tarkastuksia ja perässä tulee suurempi ryhmä, Blix kertoi.

Hans Blix on 74-vuotias ruotsalainen, joka on aiemmin ollut mm. kansainvälisen oikeuden professori, Ruotsin ulkoministeri ja IAEA:n pääjohtaja. YK:n uuden Irak-asetarkastusryhmän Unmovicin johtajaksi hänet nimitettiin vuoden 2000 alussa.

Blixin mukaan asetarkastajat eivät ole vielä laatineet listaa irakilaisista, joita ryhmä aikoo kuulla. Hän ei pitänyt mahdottomana, että ryhmä vaatii kuulla myös presidentti Saddam Husseinia.

Saddamin palatsialueiden tarkastuksia, joista käytiin riitaa aiemmilla tarkastuskäynneillä, Blix ei pitänyt tehtävänsä vaikeimpana kysymyksenä. -Vaikeinta on tietää, suostuvatko irakilaiset ilmoittamaan 30 vuorokauden kuluessa vaaditulla tavalla joukkotuhoaseistaan ja niihin liittyvästä siviiliteollisuudestaan, Blix sanoi.

YK:n päätöslauselmassa asetettu 30 vuorokauden aikataulu on Blixin mukaan realistinen, mutta siviilipuolella irakilaisilla voi hänen mukaansa olla hankaluuksia, koska Irakin petrokemian teollisuus on niin laaja.

Blixin edeltäjä epäilevä

Australialainen Richar Butler, joka oli Unmovicin edeltäjän Unscomin johtaja, sanoo epäilevänsä, että Irak ei toimi täysin YK:n päätöslauselman mukaisesti.

Butler arveli, että Irakin presidentti Saddam Hussein ei ilmoita tämän kuun 15. päivään mennessä, että Irak hyväksyy YK:n turvallisuusneuvoston perjantaisen päätöslauselman. Päätöslauselmassa vaadittiin tällainen ilmoitus sekä 30 vuorokauden kuluessa selonteko Irakin joukkotuhoaseista. -Ennustan, että Irak ei suostu. He vain vitkuttelevat ja ovat suostuvinaan, Butler sanoi Australian televisiossa.

-Amerikkalaiset ilmoittavat "Tämä ei kelpaa, se ei ole täysi suostumus". Venäläiset sanovat "Odotetaanpas hiukan, ehkä he tarvitsevat enemmän aikaa", Butler sanoi. -Sitten turvallisuusneuvostossa alkaa kiistely siitä, onko Irak rikkonut velvoitteitaan.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat