Mainos

Blix ja ElBaradei kehottavat Irakia yhteistyöhön

YK:n asetarkastajien johtaja Hans Blix ja Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n pääjohtaja Mohamed ElBaradei saapuivat puolelta päivin Bagdadiin neuvottelemaan Irakin viranomaisten kanssa.

Muutama tunti saapumisensa jälkeen kaksikko aloitti neuvottelut presidentti Saddam Husseinin tieteellisen neuvonantajan Amir al-Saadin ja kenraali Hussam Mohammad Aminin kanssa. Amin johtaa asetarkastusten valvontaa Irakissa.

Jo aikaisemmin Blix ja ElBaradei kehottivat Irakia parempaan yhteistyöhön asetarkastajien kanssa, jotta maa välttyisi Yhdysvaltain johtamalta hyökkäykseltä.

Neuvottelut kestävät kaksi päivää, ja ne ovat ratkaisevan tärkeitä viikon kuluttua YK:n turvallisuusneuvostolle annettavan raportin kannalta.

Bagdadista Blix ja ElBaradei matkustavat huomenna Ateenaan, missä he selvittävät EU:n puheenjohtajamaalle Kreikalle neuvottelujaan Irakin kanssa, kertoi YK:n tiedottaja.

Pääviestinä Irakille on, että sen tulee vakuuttaa kansainväliselle yhteisölle, ettei sillä ole joukkotuhoaseita. -Tarvitsemme lisää asiakirjoja, Blix sanoi. Ihmisiä on hänen mukaansa voitava haastatella myös yksityisesti.

Blix ja El Baradei aikovat myös kysyä, miksi äskettäin löytyneistä asiakirjoista ei ollut kerrottu ja miksi niitä säilytettiin yksityiskodissa. Asiakirjat eivät välttämättä liity ydinaseiden valmistukseen, vaan uraanin rikastustekniikkaan, kertoi ElBaradei uutistoimisto AFP:lle.

ElBaradei tähdensi, että Irakin on aktiivisesti esitettävä todistusaineistoa joukkotuhoaseiden tuhoamisesta sen sijaan, että tarkastajat etsivät niitä, mikä vie aikaa.

Saddamille tarjotaan syytesuojaa

Yhdysvaltain puolustusministeri Donald Rumsfeld puolestaan sanoi tänään olevansa valmis harkitsemaan syytesuojaa Saddam Husseinille ja muille Irakin johtajille, jos he luopuvat vallasta ja lähtevät maanpakoon välttääkseen sodan.

-Sodan välttääkseni voisin henkilökohtaisesti suositella jonkunlaisten myönnytysten tekoa korkeimmalle johdolle ja heidän perheilleen, jotta heille voitaisiin myöntää turvapaikka jossain muussa maassa, Rumsfeld sanoi ABC-televisiokanavan haastattelussa. -Uskoakseni se olisi hyvä kauppa sodan välttämiseksi, hän jatkoi.

Yhdysvallat on toistuvasti viime viikkojen aikana ilmoittanut, ettei se vastusta pyrkimyksiä Saddamin lähettämisestä maanpakoon, mutta on korostanut, ettei itse ole ajamassa tällaista ratkaisua.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

(Seitsemän uutiset 19.01.2003).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.