Mainos

Blix: Irakin yhteistyö riittämätöntä

YK:n asetarkastajien johtaja Hans Blix arvostelee Irakia siitä, ettei se ole tullut riittävästi asetarkastajia vastaan kertoessaan aseistuksestaan.

YK:n asetarkastajien johtaja Hans Blix arvostelee Irakia siitä, ettei se ole tullut riittävästi asetarkastajia vastaan kertoessaan aseistuksestaan. Asetarkastajat luovuttivat tänään raporttinsa tähänastisesta työstään YK:n turvallisuusneuvostolle.

Blix katsoo, ettei Irak ole vieläkään aidosti hyväksynyt vaatimusta joukkotuhoaseiden riisunnasta. Irak on Blixin mukaan kuitenkin ollut laajalti yhteistyössä tarkastajien kanssa kohteisiin pääsemiseksi. Irak on avannut tarkastuskohteet tarkastajille, muttei ole antanut tietoja selonteossaan olleiden aukkojen täyttämiseksi.

Irakin joulukuussa antama selonteko ei tuo Blixin mukaan ratkaisua tärkeimpiin jäljellä oleviin kysymyksiin Irakin joukkotuhoaseista. Siinä ei Blixin mukaan ole mitään uutta. Nyt tarvitaan Blixin mukaan todisteita ja täydellistä avoimuutta ongelman ratkaisemiseksi.

-Oletukset eivät ratkaise ongelmaa, hän sanoi asetarkastajien raporttia luovuttaessaan.

"Irakilla yhä pernaruttovirusta"

Selonteko ei Blixin mukaan kerro, onko siinä mainitut 6500 kemiallisen aseen ammusta jo hävitetty. Hänen mukaansa on olemassa myös vahvoja epäilyjä siitä, että Irak on tuottanut enemmän pernaruttovirusta kuin mitä se on myöntänyt.

Irakilla on Blixin mukaan edelleen virusta varastossa, vaikka se sanoo tuhonneensa viruksen. Lisäksi Irak on Blixin mukaan asettanut ehtoja U-2 -tiedustelukoneiden ylilennoille.

Muutaman kuukauden lisäaika riittäisi

Myös Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n johtaja Mohamed ElBaradei antoi raporttinsa turvallisuusneuvostolle. Hänen mukaansa YK:n asetarkastajat kykenisivät muutamien kuukausien kuluessa selvittämään "uskottavasti sen, onko Irakilla ydinaseita. Hän varoitti kuitenkin, että Irakilla ei ole "ikuisesti aikaa" myötävaikuttaa asetarkastuksiin.

IAEA ei ole tähän mennessä löytänyt todisteita siitä, että Irak olisi salaisesti kehittämässä ydinaseita. IAEA:n edustajan mukaan raportti ei paljasta minkäänlaista kiellettyä ydinaseohjelmaa.

Saksa, Ranska, Venäjä ja Kiina ovat odotetusti sanoneet, että asetarkastajat tarvitsevat lisää aikaa.

Euroopan unioni varoitti Irakin hallitusta tänään, että sillä on viimeinen mahdollisuus ratkaista uhkaava kriisi rauhanomaisesti. EU:n ulkoministerien hyväksymän kannan mukaan Irakin on viipymättä annettava YK:n asetarkastajien vaatima tieto.

Yhdysvallat odottaa YK:lta toimia

Colin Powell

Yhdysvallat on kertonut odottavansa YK:n turvallisuusneuvostolta toimia Irakin suhteen lähipäivien aikana. Ulkoministeri Colin Powellin mukaan turvallisuusneuvoston on seisottava omien päätöslauselmiensa takana.

Powell toisti, ettei Irakilla ole enää runsaasti aikaa toteuttaa YK:n päätöslauselmia, vaan maa on menettämässä mahdollisuuden rauhanomaiseen aseistariisuntaan. Hänen mukaansa Irakin temppuilu uhkaa myös turvallisuusneuvoston uskottavuutta.

EU:n ulkoministerit kokoontuivat tänään Brysseliin etsimään unionille yhteistä kantaa Irakia uhkaavassa sodassa. Unionin rivit ovat asiassa sekaisin.

Erityisesti Britannia on asettunut tukemaan Yhdysvaltoja sotavalmisteluissa, kun taas Ranska ja Saksa vastustavat voimankäyttöä Irakia vastaan ilman YK:n turvallisuusneuvoston uutta päätöslauselmaa. Yhdysvaltain mielestä nykyisen päätöslauselman velvoitteiden rikkominen riittää perusteeksi voimankäytölle.

(MTV3-STT)

(Yhdeksän uutiset 27.01.2003).

Tuoreen mielipidemittauksen mukaan enemmistö amerikkalaisista ei halua Irakin vastaista sotaa ilman YK:n valtuutusta ja eurooppalaisten liittolaisten tukea.

(Huomenta Suomi 27.01.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.