Mainos

Blix: Irakin tilanne erittäin vaarallinen

Euroopan unioni ja YK:n asetarkastajien johtaja Hans Blixvaativat, että Irakin presidentin Saddam Husseinin on toimittava lähemmin yhteistyössä tarkastajien kanssa.

EU:n edustajia tavannut Hans Blix myönsi olevansa huolestunut.

-Tilanne on erittäin jännittynyt ja erittäin vaarallinen, Blix sanoi tänään Brysselissä.

Blixin mukaan kriisin ratkaisu voi edetä jatkossa kahdella tavalla: asetarkastukset ja aseiden riisuminen tai voimankäyttö. Hän toivoi sodan välttämisen olevan yhä mahdollista.

-Katsomme, että Irakin on tehtävä enemmän kuin tähän mennessä, Blix jatkoi.

Blix arvioi myös, että tammikuun loppu ei ole päätepiste tarkistuksille. Hän arvioi, että turvallisuusneuvosto mitä todennäköisimmin pyytää uutta raporttia helmikuussa. Blixin on määrä raportoida neuvostolle asetarkastuksista 27. tammikuuta New Yorkissa.

Asia nousi esille, kun Blix tapasi EU:n ulkopoliittisen edustajan Javier Solanan ja muita unionin johtajia. Myös Solana katsoi, että Saddam Husseinin ja Irakin yhteistyö ei ole riittävää.

-Vaadimme pitemmälle menevää yhteistyötä Saddam Husseinin hallinnolta, jotta maailma, turvallisuusneuvosto ja tarkastajat ovat vakuuttuneita, että joukkotuhoaseita ei ole, Solana kertoi toimittajille.
EU-tapaamiset ovat osa Blixin Euroopan-vierailua. Hän käy lyhyellä Euroopan kierroksellaan myös Ranskassa ja Britanniassa. Blix palaa Bagdadiin sunnuntaina.

Venäjän ulkoministeri: Yhdysvallat painostaa asetarkastajia

Venäjän ulkoministeri Igor Ivanov arvosteli tänään kovin sanoin Yhdysvaltoja YK:n asetarkastajien painostamisesta, venäläinen uutistoimisto Interfax kertoi.

Ivanov mainitsi sekä diplomaattisen että median painostuksen.

-Olemme huolissamme kasvavasta paineesta, joka kohdistuu kansainvälisiin tarkastajiin ja tarkastusryhmien johtajiin, Ivanov sanoi.

Hänen mielestään painostus ei sovi Irakia koskevan YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman 1441 henkeen.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.