Mainos

Blix: Irakin päätös ohjusten tuhoamisesta merkittävä askel

YK:n asetarkastajien johtaja sanoi tänään pitävänsä hyvin merkittävänä Irakin periaatepäätöstä ryhtyä tuhoamaan al-Samoud-2-ohjuksia. USA ja Britannia suhtautuvat Irakin päätökseen epäuskoisesti.

YK:n asetarkastajien johtaja Hans Blix sanoi tänään pitävänsä hyvin merkittävänä Irakin periaatepäätöstä ryhtyä tuhoamaan al-Samoud-2-ohjuksia. Myös Ranska kiitteli päätöstä.

Yhdysvallat sen sijaan sanoi lupausta petokseksi. Valkoisen talon tiedottaja Ari Fleischer sanoi Irakin ilmoituksen olevan "petosta, jollaista olemme jo osanneet odottaa".

Yhdysvaltoja tukevan Britannian pääministeri Tony Blair torjui puolestaan Irakin ilmoituksen suoralta kädeltä. Blair sanoi tienneensä Irakin muuttavan puheitaan jo silloin, kun Irakin presidentti Saddam Hussein kuluneella viikolla tv-haastattelussa vakuutti, että Irak ei tuhoaisi kiisteltyjä ohjuksia. -Nyt ei ole leikin aika, Blair sanoi Madridissa, missä hän tapasi Espanjan pääministerin Jose Maria Aznarin. Aznar puolestaan sanoi Saddamin pelaavan "julmaa peliä miljoonien ihmisten rauhantoiveilla".

Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell sanoi jo aiemmin, että Yhdysvallat ei muuta kantaansa Irakista, vaikka Irak noudattaisikin YK:n vaatimuksia tuhota kielletyt al-Samoud-2-ohjuksensa. -Nämä ohjukset olivat kiellettyjä alusta alkaen. Ne olisi pitänyt tuhota jo ajat sitten.

Irakin tiedotusministeriön edustaja Uday al-Taei sanoi tänään, että Irak ryhtyy hävittämään al-Samoud-2-ohjuksia huomenna, niin kuin YK on vaatinut. Taein mukaan irakilaiset asiantuntijat neuvottelivat YK:n asiantuntijoiden kanssa tänään "ohjusten tuhoamisen toteuttamisen käytännön yksityiskohdista".

Blix sanoi New Yorkissa, että Irakin periaatepäätös tuhota kielletyt al-Samoud-2-ohjuksensa on "hyvin merkittävää todellista aseidenriisuntaa". Blix on aiemmin ilmoittanut Irakille, että al-Samoud-2-ohjuksia on ryhdyttävä tuhoamaan 1. maaliskuuta. YK:n mukaan ohjusten kantomatka ylittää sallitun 150 kilometriä.

Presidentti Saddam Husseinin neuvonantaja, kenraali Amer al-Saadi oli Blixin mukaan lähettänyt eilisiltana vastauksen Blixin vaatimukseen. Vastauksessa ilmoitettiin Blixin mukaan, että "Irak hyväksyy periaatteessa pyynnön ohjusten tuhoamisesta". Blix tähdensi perjantaina, että Irakilla on erittäin paljon al-Samoud-2-ohjuksia. -Niinpä tämä on hyvin merkittävää todellista aseidenriisuntaa, Blix huomautti.

Irakilta on nyt Blixin mukaan pyydetty selvennys siitä, mitä Irak tarkoittaa ohjusten tuhoamisen hyväksymisellä "periaatteessa". YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi jo 1991 päätöslauselman 687, jossa Irak velvoitettiin tuhoamaan ohjukset, joiden kantomatka ylittää 150 kilometriä.

Blair uskoo turvaneuvoston tukeen

Britannian pääministeri Tony Blair sanoi tänään Madridissa olevansa luottavainen sen suhteen, että Yhdysvaltain, Britannian ja Espanjan ajama uusi Irak-päätöslauselma saa enemmistön taakseen YK:n turvallisuusneuvostossa.

Blair jatkoi, että Irakin on vielä selvitettävä, mitä on tapahtunut 8 500 litralle pernaruttobakteeria, 360 tonnille kemiallisen aseen ainesosia ja 30 000 erityisammukselle. Lisäksi Saddamin on sallittava ohjelmissa mukana olleiden ihmisten haastattelut myös Irakin ulkopuolella, jos tarpeen.

Blairin vierailun tarkoituksena oli neuvotella keinoista, joilla Yhdysvaltain, Britannian ja Espanjan päätöslauselmaluonnokselle saataisiin lisää tukea.

(MTV3-Reuters-AFP-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.