Mainos

Blix: Irakin aseraportti jätti avoimia kysymyksiä

YK:n asetarkastajien johtajan Hans Blixin mukaan Irakin YK:lle toimittamassa aseraportissa on paljon avoimia kysymyksiä. Blixin mukaan asetarkastajat eivät kuitenkaan ole löytäneet konkreettista näyttöä epäilysten tueksi.

YK:n asetarkastajien johtajan Hans Blixin mukaan Irak jätti "useita merkittäviä kysymyksiä" ilman vastauksia YK:lle toimittamassaan aseraportissa.

Blix tähdensi kuitenkin, ettei hänen ryhmänsä ole löytänyt kiistattomia todisteita Irakin joukkotuhoaseista tarkastuksiensa aikana. Blixin mukaan asetarkastajat ovat lähes seitsemän viikkoa kestäneen urakkansa aikana tutkineet maata yhä laajenevin ponnisteluin, eivätkä he ole löytäneet selkeitä viitteitä aseista tai kielletystä materiaalista.

Tarkastuksille jatkoaika?

Blix katsoo, ettei Irakin vastainen YK:n päätöslauselma aseta aikarajoja, joten tarkastuksia voitaisiin siis periaatteessa jatkaa.

Daily Telegraph -lehden mukaan Britannian johto kannattaisi Irakin vastaisten sotasuunnitelmien lykkäämistä useammalla kuukaudella. Mutta Yhdysvallat voi nähdä asian toisin. Ulkoministeri Colin Powellin mukaan amerikkalaiset ovat jo jakaneet omia Irakin tiedustelutietojaan YK:lle. Yhdysvaltain johto antaakin ymmärtää, että sillä on runsaasti tietoa Saddamin aseista.

Blixin mukaan Irak ei ole edelleenkään tehnyt selkoa koko kemiallisesta ja biologisesta arsenaalistaan. Saddamilta kaivataan tietoa muun muassa kadoksissa olevista kuudesta tuhannesta myrkkykaasuaseesta sekä pernaruttobakteereista.

(MTV3-STT-Reuters)

Irakin asetarkastajien johtajan Hans Blixin puheet jakavat mielipiteitä YK:n turvallisuusneuvostossa. Blix ei onnistunut vakuuttaamaan Yhdysvaltoja, jonka mielestä joukkotuhoaseita ei löydetty, koska Saddam on piilottanut ne.

(Huomenta Suomi 10.01.2003)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.