Mainos

Blix: Irak-pakotteiden purkaminen vie kuukausia

YK:n Irakille langettamia pakotteita ei poisteta tänä vuonna, vaikka asetarkastajien sallittaisiin palata suorittamaan tehtäviään ilman esteitä, sanoi YK:n asetarkastajien ryhmän johtaja Hans Blix tänään Ruotsin radion haastattelussa.

Blixin mukaan sen selvittämiseen, että Irak noudattaa sitoumuksiaan, kuluu yli kuusi kuukautta. Irak on estänyt asetarkastajien pääsyn maahan vuodesta 1998. Se on kutsunut kuitenkin Blixin ja Yhdysvaltain kongressin edustajia maahan.

Blixin mukaan tarkastusryhmän kokoamiseen ja sen työn valmisteluun menee useita kuukausia sen jälkeen, kun YK:n pääsihteeri Kofi Annan ja Irak mahdollisesti pääsevät sopuun tarkastusten aloittamisesta.

-Matkustamme sen jälkeen ympäri Irakia muutaman kuukauden ajan ja tuomme sitten turvallisuusneuvostolle oman ehdotuksemme, Blix sanoi jatkaen, että " irakilaisten täytyy olla yhteistyössä meidän kanssamme puolen vuoden ajan ennen kuin turvallisuusneuvosto poistaa pakotteet".

Blixin mukaan YK haluaa keskustella Irakin kanssa enemmänkin tarkastusten järjestämiseen liittyvistä käytännön järjestelyistä kuin periaatteista tai Irakin vaatimasta "kokonaisvaltaisesta ratkaisusta".

YK:n pääsihteeri Kofi Annan aikoo tänään vaatia Irakilta konkreettista aikataulua turvallisuusneuvoston päätösten toteuttamiseksi. Hän korostaa suhtautuvansa suopeammin Irakin Blixille lähettämään kutsuun, jos Irak suostuu turvallisuusneuvoston vuoden 1999 asetarkastajien työsuunnitelmaa käsittelevään päätöslauselmaan. Annan tapasi turvallisuusneuvoston jäsenet eilen.

-Kaikki turvallisuusneuvoston jäsenet ovat yhtä mieltä siitä, että meidän pitää tehdä kaikkemme tarkastajien saamiseksi takaisin, ja jos Irak on asialle avoin, meillä on käytännön pohjaa päästä kiistassa eteenpäin, Annan sanoi.

Irakin ulkoministeri Naji Sabri kutsui viime viikolla kirjeitse YK:n asetarkastajat takaisin Irakiin.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.