Mainos

Blix: Asetarkastuksiin tarvitaan vielä kuukausia

YK:n asetarkastajien johtaja Hans Blix raportoi illalla YK:n turvallisuusneuvostolle. Blixin mukaan asetarkastusten loppuun viemiseen tarvitaan vielä "kuukausia", vaikka Irak tekisi yhteistyötä.

Irakin liikuteltavista aselaboratorioista ei ole löytynyt todisteita. Blixin mukaan YK aikoo myös pyytää Irakilta lupaa maan tiedemiesten haastatteluihin Irakin ulkopuolelta.

Blix luonnehti myös huomattavaksi aseriisuntatoimeksi sitä, että Irak on ryhtynyt tuhoamaan al-Samoud-2-ohjuksia. Irak vastusti aluksi Blixin vaatimusta näiden ohjusten tuhoamisesta, mutta on sittemmin tuhonnut yli 30 ohjusta. YK:n mukaan ohjuksien kantomatka ylittää YK:n määräämän 150 kilometrin rajan.

Blix totesi myös, että Irakin olisi ollut esitettävä tarkempia tietoja kielletyistä aseohjelmistaan. -Vain muutamia niitä koskevia asiakirjoja on tullut tullut esille ja luovutettu sen jälkeen kun aloitimme asetarkastukset.

Blix totesi jännityksellä odotetussa puheessaan kuitenkin, että asetarkastajat pystyvät nyt tekemään tarkastuksia kaikkialla Irakissa.

"Irak ei ole ostanut uraania"


Blixin jälkeen YK:n turvallisuusneuvostolle puhuneen Kansainvälisen atomienergiajärjestön johtajan Mohamed ElBaradein mukaan väitteet Irakin yrityksistä ostaa rikastettua uraania Nigeristä olivat vääriä.

-Perusteellisen analyysin jälkeen IAEA on päätellyt, että nämä dokumentit, jotka muodostivat pohjan väitetyille viimeaikaisille Irakin ja Nigerin välisille uraanikaupoille, eivät ole autenttisia, ElBaradei sanoi.

-Tämän vuoksi olemme päätyneet siihen tulokseen, että kyseiset syytökset ovat perusteettomia. Britannia ja Yhdysvallat ovat väittäneet, että Irak on yrittänyt käynnistää uudelleen ydinaseohjelmansa, joka lopetettiin ennen kuin asetarkastajat lähtivät maasta 1998.

ElBaradein mukaan ei ole myöskään olemassa mitään todisteita siitä, että Irakista löydetyt alumiiniputket olisivat kytköksissä ydinaseiden valmistukseen.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 07.03.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.