Blinit

Blinien kotimaassa Venäjällä herkut ovat meillä ravintoloissa tarjottaviin verrattuna huomattavasti ohuempia ja pienempiä. Länsimaisen käsityksen mukaan blinissä kun on niin paksuutta kuin rapeuttakin. Eli totuudella on monta puolta, oikea ja väärä. Annan bliniohjeistukseksi niistä nyt toisen. Jokainen voi päättä onko se tuo edellä mainittu oikea vai väärä

Rapeaan lopputulokseen päästään käyttämällä kolmasosa jauhojen määrästä tattarijauhoja. Tattarista tulee rapeuden lisäksi myös makua. Toinen huomionarvoinen vaihe blinitaikinan valmistuksessa riittävä käyminen. Toisin sanoen hiivan kannattaa antaa vaikuttaa pitkään ja hartaasi, jotta lopputulokseen saadaan "oikeat" aromit. Kuohkeutta lisätään vielä munanvalkuaisista vatkatulla vaahdolla.

Blinit voidaan paistaa valurautaisella ohukaispannulla tai virallisella noin 10 cm halkaisijaltaan olevalla blinipannulla. Ja ehdottomasti runsaassa voissa! Voisulaa kuuluu jopa lisätä pannuun paistamisen aikana.

Blinien ehdottomia ja etuoikeutettuja lisäkkeitä ovat mateen tai muun kalan mäti, hienonnettu sipuli, smetana ja voisula. Tosin venäläisen tavan mukaan blinit voidaan tarjota vaikkapa vadelmahillon kera.

Blinitaikina

n. 15 g hiivaa
7 dl maitoa
3 dl tattarijauhoja
2 dl vehnäjauhoja
2 kananmunan keltuaista
n.1-2 tl suolaa
50 g sulatettua voita
2 kananmunan valkuaista
runsaasti voisulaa paistamiseen (mieluiten kirkastettuna eli sulatettu ja hieman jäähtynyt voi kaadetaan toiseen astiaan sakan laskeuduttua pohjalle)

Liuota hiiva lämpimään maitoon. Lisää tattarijauhot ja anna juuren käydä lämpimässä paikassa ainakin 5 tuntia.

Lisää juureen vehnäjauhot, sulatettu voi, keltuaiset ja suola. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää taikinaan varovasti sekoittaen. Taikinan tulee olla paksuhkoa, kuohkean vellimäinen seos.

Kuumenna blinipannu tai ohukaispannu kuumaksi. Lisää muutama ruokalusikallinen (kirkastettua) voisulaa ja kaada taikina pannuun. Paista, kunnes taikina hyytyy ja käännä varovasti lastan ja haarukan avulla. Lisää voita paistamisen aikana. Kypsät blinit ovat pinnalta ruskeista ja rapeita, sisältä kypsiä, mutta pehmeitä.

Lue myös:

    Uusimmat